67

Israël begint met uitzetten activisten

Palestijnse activisten zitten nog vast, zegt Free Gaza Movement. 500 mensen werden opgepakt na confrontatie op zee tussen hulpkonvooi en Israëlische marine.

Israël is woensdag begonnen met het uitwijzen van groepen buitenlandse activisten die waren gearresteerd omdat zij maandag met een konvooi schepen de Israëlische blokkade van de Gazastrook wilden doorbreken. De Palestijnse activisten blijven echter en kunnen serieuze aanklachten tegemoet zien, zo meldt de organisatie Free Gaza woensdag op Twitter. 19 activisten overleefden de confrontatie met Israël niet.

Ongeveer 120 personen, hoofdzakelijk Algerijnen en Indonesiërs, zouden  naar de grens met Jordanië zijn gestuurd. Ongeveer zestig Turken wachten op de luchthaven van Tel Aviv voor een vlucht naar huis. Dat meldt de Volkskrant.

De activisten waren maandag met honderden anderen opgepakt aan boord van een van de schepen die op weg waren naar het Palestijnse gebied. Israël had dinsdag aangekondigd dat de uitzettingsprocedure van de buitenlanders in de nacht van dinsdag op woensdag zou beginnen.

Volgense de organisatie Free Gaza Movement, zijn, integenstelling tot wat Israël beweert, niet alle activisten vrijgelaten. De Palestijnen onder hen zitten nog altijd vast en kunnen serieuze aanklachten tegemoet zien. Dit meldt de organisatie woensdag via Twitter:

@freegazaorg: THE PALESTINIAN ISRAELI CITIZENS ARE STILL DETAINED AND ARE FACING SERIOUS CHARGES. And we don’t know how many others are incarcerated

@freegazaorg After our lawyers visited passengers in detention yesterday, the media reported that Israel was releasing all passengers. This is not true

De Veiligheidsraad heeft gisteren de ’acties’ veroordeeld die leidden tot geweld en bloedvergieten, maar wees Israël niet als schuldige aan. Dat meldt Trouw.

Op de foto: de lading van het hulpgoederenkonvooi wordt uitgepakt

Geef een reactie

Laatste reacties (67)