Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Israël, betaal Palestijns belastinggeld terug'

  •  
20-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
netanyahu300_03.jpg
VN secretaris-generaal Ban Ki-moon dringt aan op overmaken schuld aan Palestijnse autoriteiten
Het door Israël ingehouden belastinggeld, dat bestemd is voor de Palestijn, moet nu eens overgemaakt worden aan de Palestijnse autoriteiten. Daar pleit secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon voor. Vrijdag sprak hij de Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, om hem te feliciteren met zijn ambtsverlenging. Maar behalve felicitaties, sprak hij ook zijn zorgen uit.
Netanyahu heeft gedurende de verkiezingen namelijk continu herhaalt niet te geloven in een tweestatenoplossing voor Israël en Palestina. Gedurende zijn bewind bewoog hij met zijn beleid bovendien eerder de kant op van één groot Israël, dan een duurzame oplossing voor beide volkeren, jood en Palestijn.
In een interview met NBC News zei Netanyahu donderdag wel degelijk voorstander te zin van een tweestatenoplossing. De Israëlische premier sprak:
Ik wil niet een eenstaatoplossing. Ik wil een duurzame, vreedzame tweestatenoplossing, maar daarvoor moeten de omstandigheden veranderen.”
Het lijkt een stap voorwaarts te zijn, al benoemt Netanyahu direct ook een aantal andere redenen waarom een  tweestatenoplossing niet mogelijk is. Zo ziet hij het bijvoorbeeld niet zitten om door Israël geconfisqueerd land – de illegale nederzettingen – over te dragen aan Palestijnen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.