27

‘Israël, betaal Palestijns belastinggeld terug’

VN secretaris-generaal Ban Ki-moon dringt aan op overmaken schuld aan Palestijnse autoriteiten

Het door Israël ingehouden belastinggeld, dat bestemd is voor de Palestijn, moet nu eens overgemaakt worden aan de Palestijnse autoriteiten. Daar pleit secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon voor. Vrijdag sprak hij de Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, om hem te feliciteren met zijn ambtsverlenging. Maar behalve felicitaties, sprak hij ook zijn zorgen uit.

Netanyahu heeft gedurende de verkiezingen namelijk continu herhaalt niet te geloven in een tweestatenoplossing voor Israël en Palestina. Gedurende zijn bewind bewoog hij met zijn beleid bovendien eerder de kant op van één groot Israël, dan een duurzame oplossing voor beide volkeren, jood en Palestijn.

In een interview met NBC News zei Netanyahu donderdag wel degelijk voorstander te zin van een tweestatenoplossing. De Israëlische premier sprak:

Ik wil niet een eenstaatoplossing. Ik wil een duurzame, vreedzame tweestatenoplossing, maar daarvoor moeten de omstandigheden veranderen.”

Het lijkt een stap voorwaarts te zijn, al benoemt Netanyahu direct ook een aantal andere redenen waarom een  tweestatenoplossing niet mogelijk is. Zo ziet hij het bijvoorbeeld niet zitten om door Israël geconfisqueerd land – de illegale nederzettingen – over te dragen aan Palestijnen.

De Volkskrant: VN: lsraël moet Palestijns belastinggeld overmaken

cc-foto: Downing Street

Geef een reactie

Laatste reacties (27)