106

Israël blunderde met aanval op konvooi

Israël beging grote fouten bij de omstreden aanval op het internationale hulpkonvooi voor Gaza op 31 mei.

Bij de militaire actie kwamen 9 opvarenden om het leven. Het konvooi werd door Israëlische eenheden aangevallen in internationale wateren voor de kust van Gaza.

Vanmiddag presenteert de Eiland-commissie een 150 pagina’s tellend rapport van een officieel onderzoek naar de actie tegen het konvooi met hulpgoederen dat vanuit Turkijke koers zette naar Gaza. De eerste resultaten uit het rapport verschenen al in de Israëlische media. Uit het onderzoek blijkt dat het Israëlische leger fout heeft gehandeld. Zo zou de actie van Israël niet goed voorbereid zijn en werd er slecht gecommuniceerd tussen de aanvallende commando’s en de militaire leiding. Ook beschikten de commando’s niet over een adequate gevechtsinstructie.

Ondanks de bevindingen meent Israël dat de militairen uit zelfverdediging hebben gehandeld, zo meldt de Guardian.
Het rapport komt op een belangrijk moment: Israël treft momenteel voorbereidingen om een soortgelijk hulpkonvooi uit Libië, geleid door de zoon van Khadaffi, tegen te houden. De scheepskapitein heeft aangegeven door te zullen varen naar Gaza.

Lees hier meer

cc-foto: Edo Medicks: Mei 2010, Israëli’s demonstreren bij Ashdod waar de opgebrachte konvooischepen aan de ketting liggen

Geef een reactie

Laatste reacties (106)