377

Israël bombardeert Gaza ‘harder dan gebruikelijk’

Het Israëlische leger heeft in de nacht van zondag op maandag zo’n vijftig raketaanvallen uitgevoerd op het door Israël bezette Gaza. Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn daarbij tot nu toe minstens zeven gewonden gevallen, waaronder enkele kinderen.

Het Israëlische bombardement is de zwaarste aanval sinds 2014. Volgens Israël is de extreem harde actie het antwoord op een door Palestijnen afgevuurd projectiel. Dat landde in een woonwijk in de Israëlische grensplaats Sderot. Niemand raakte daarbij gewond. Die beschieting is tot nog toe door niemand opgeëist.

De voormalige chef van van de Israëlische luchtmacht, Elieser Marom, zei tegen nieuwssite Ynet dat de Israëlische reactie harder is dan gebruikelijk is. Peter Lerner, kolonel en woordvoerder in het Israëlische leger, noemde de aanval ‘bedoeld om de zaken op orde te brengen’ voor de inwoners in het gebied. Hoewel Israël de getroffen gebieden bestempelt als ‘doelen van onder andere Hamas’, is onder meer een drinkwaterreservoir in Beit Hanoun met een tweetal raketten vernietigd.

Het bombardement op Gaza is de eerste grote actie onder de nieuwe minister van Defensie, de ultrarechtse havik Lieberman. NOS correspondent Monique van Hoogstraten vermoedt dat Lieberman een signaal wil afgeven: ‘Hij staat bekend als iemand die hard optreedt.’

Sinds de vijftig dagen durende oorlog van de zomer van 2014 was het relatief rustig in het gebied. Als de situatie nu toch weer escaleert, is dat volgens een woordvoerder van Hamas geheel te wijten aan de aanhoudende Israëlische agressie. Volgens de Israëlische woordvoerder Lerner is het leger echter niet uit op een escalatie en is er slechts zo hard teruggeslagen ‘om rust te brengen’.

Bronnen: Volkskrant, NOS, Nu.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (377)