404

Israël breidt grondoffensief Gaza uit

Update: 23 doden in Gaza, één Israëlische militair ... Netanyahu 'operatie gaat door tot doel is bereikt' ... Drie Palestijnse kinderen gedood terwijl ze duiven voerden ... Amerikaanse zender NBC haalt kritische correspondent per direct van de buis

De Israëlische regering van conservatieve en extreemrechtse partijen heeft een grondoffensief gelanceerd. Israëlische militairen hebben de opdracht gekregen Gaza binnen te trekken. Eerder op de dag kwam een tijdelijke wapenstilstand tussen Palestijnse milities en Israëlische strijdkrachten al snel tot een einde. Met een Israëlische luchtaanval werden drie Palestijnse kinderen, die duiven aan het voeren waren, omgebracht.

The Guardian bericht over de start van het grondoffensief dat volgt op dagen van bombardementen. Tanks zijn het Palestijnse gebied binnengetrokken, volgens onbevestigde berichten zouden 8000 militairen het Palestijnse gebied binnentrekken. Premier Netanyahu van Israël heeft verklaard dat de operatie zal doorgaan “tot de doelen zijn bereikt.”

De Amerikaanse zender NBC heeft een verslaggever die geroemd werd om zijn objectieve en informatieve  berichtgeving over het conflict met onmiddellijke ingang van zin taak ontheven. Ayman Mohyeldin was woensdag getuige hoe de Israëlische krijgsmacht vier Palestijnse kinderen ombracht die aan het spelen waren op het strand. De Egyptische-Amerikaanse journalist deed als ooggetuige verslag van het drama maar werd meteen door een topman van NBC van zijn post verwijderd. Ayman Mohyeldin, legde onder meer vast hoe de moeder van een van de jongens hoort dat haar zoon is gedood. De verslaggever werd al langer onder vuur genomen door conservatieve bloggers en pro-Israël activisten. NBC, die ervan beschuldigd wordt stelselmatig de zijde van Israël te kiezen, heeft de journalist vervangen door een nieuwkomer, meldt Glenn Greenwald.

Update Vrijdag 09.03 uur:

Afgelopen nacht ging het er heftig aan toe in de Gazastrook. Sinds de start van het grondoffensief zijn er vijftig raketten afgevuurd richting Israël. et doel van Israël is om de infrastructuur van de Hamas te stoppen. Het Israëlische leger vuurde raketten af op raketlanceerinstallaties, tunnels en meer dan honderd andere doelwitten. HVN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft beide partijen opgeroepen om burgers te ontzien. Hij maant Hamas te stoppen met de raketbeschietingen op Israël en Tel Aviv moet zorgen dat er geen burgers worden geraakt tijdens het offensief. “De verscherping van de crisis zal de al lijdende burgerbevolking aan beide zijden alleen maar meer treffen.”

In Turkije zijn er gisteren rellen uitgebroken naar aanleiding van de onrust in Gaza. Demonstranten gooiden stenen naar het Israelische consultaat in Istanbul en zwaaiden met Turkse en Palestijnse vlaggen. De Turkse premier Recep Erdogan sprak gisteren van een ’poging tot systematische genocide’ op de Palestijnen.

Update 12.00
Israël breidt grondoffensief uit

Het Israëlische leger staat op het punt het grondoffensief in de Gazastrook aanzienlijk uit te breiden. Dat kondigde de Israëlische premier, Benjamin Netanyahu vrijdagochtend aan. Bij een eerder offensief zijn al 23 Palestijnen en één Israëlische militair om het leven gekomen. Onder de gedode Palestijnen zijn onder meer drie tieners, in de leeftijd tussen de twaalf en zestien jaar. Zij werden volgens persbureau AFP vlakbij de grens gedood.

NRC schrijft over de nieuwe plannen van Netanyahu:

Netanyahu zei in zijn verklaring dat het leger de instructie heeft gegeven om het tunnelnetwerk van Hamas aan te vallen, en dit is ‘niet alleen vanuit de lucht mogelijk’. Het leger heeft vannacht de aanval geopend op raketlanceerinstallaties, tunnels en meer dan honderd andere doelwitten. Sinds de start van het grondoffensief zijn vijftig raketten vanuit Gaza afgevuurd richting Israël. Gisteren drong Israël aan op evacuatie van verschillende gebieden in Gaza.

Geef een reactie

Laatste reacties (404)