23

Israël dreigt Libanon met geweld in conflict om aardgasveld op zee

Aan wie de gasbel voor de kust van de beide landen toebehoort, is nog geen uitgemaakte zaak. Beide claimen dat het in hun territoriale wateren ligt

Israël zal er niet voor terugdeinzen geweld te gebruiken om een nieuw aardgasveld in bezit te kunnen nemen. Dat zei de minister van Infrastructuur van het land in een interview met de Amerikaanse website Bloomberg News. Hij deed dit in een reactie op een claim van Libanon dat de gasbel in Libanese wateren ligt.

Eerder deze maand drongen leden van het Libanese parlement er bij hun regering op aan om snel te beginnen met een onderzoek naar gasvoorraden voor de kust van het land, omdat Israël hen anders te snel af zou zijn. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz donderdag.

“Israël haast zich om ons voor een voldongen feit te stellen”, zei Nabih Berri, voorzitter van het Libanese parlement en leider van de shi’itische Amal beweging,”en zichzelf uit te roepen tot oliestaat, voorbijgaand aan het feit dat het reservoire volgens de kaart tot in Libanes wateren reikt. Libanon moet actie ondernemen om zijn financiële, economische en politieke belangen te beschermen.”

Hij kreeg bijval van de Hezbollah-fractie, die een motie indiende waarin stond dat exploratie van de gasvelden zo snel mogelijk moest beginnen. Bij de presentatie van deze motie waarschuwde Hezbollah Israël van het gasveld af te blijven. Hierop reageerde de Israëlische minister van Infrastructuur in het interview met Bloomberg nieuws dat “Israël niet zal aarzelen zijn geweld te gebruiken om zijn eigen en internationale wetgeving te bescherming.”

Hoe de gasvoorraden moeten worden verdeeld, is nog allerminst duidelijk. De grens tussen de beide landen loopt op zee niet evenwijdig aan de grens op land. Bovendien moet het land aan wie de wateren en dus het gas toe zouden behoren toch toestemming aan het andere land vragen voor boringen als de twee landen zich op dezelfde continentale plaat bevinden. Erg complex, waardoor het erg voorbarig lijkt voor beide landen om al iets te claimen.

Lees hier meer

Foto: Flickr CC Forklift

Geef een reactie

Laatste reacties (23)