Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Israël en de Palestijnen gaan weer praten

  •  
20-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mx3.jpg
Na een jaar nauwelijks communiceren gaan Israël en de Palestijnen weer met elkaar in gesprek. Een kleine, maar belangrijke stap. Clinton hoopt op een overeenkomst in 2011
De vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen worden vanaf 2 september hervat in Washington. Het initiatief voor deze toenadering kwam van ‘het kwartet’, de VS, de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Naties. De laatste rechtstreekse gesprekken tussen beide partijen was in 2008.
VS-gezat George Mitchell heeft de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmud Abbas zover gekregen om toch weer met elkaar om te tafel te gaan zitten. De Volkskrant schrijft dat de onderhandelingen worden gezien als een ‘kleine maar belangrijke stap naar verlichting’ van de spanningen in het Midden-Oosten: een conflict dat al meer dan zestig jaar speelt. De Europese Unie spoort beiden partijen aan niet te provoceren in woord en daad, schrijft De Morgen. Hillary Clinton hoopt dat Israël en de Palestijnen binnen een jaar een overeenkomst sluiten.
President Obama zal gastheer zijn van de gesprekken tussen de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmud Abbas. Ook de leiders van Egypte en Jordanië zijn uitgenodigd voor de vredesonderhandelingen. Abbas weigerde een paar weken geleden nog de gesprekken te hervatten omdat Israël niet wilde instemmen met een complete stop om het bouwen in de Palestijnse nederzettingen. De Volkskrant: Overleg Israel en Palestijnen hervat De Morgen: Rechtstreekse dialoog Israel en Palestijnen start 2 september

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.