105

‘Israël en Hamas dicht bij staakt-het-vuren’

Update: Persbureau Reuters trekt berichtgeving dat bestand bereikt is weer in ... Hamas en Israël wel dicht bij staakt-het-vuren

Israël en Hamas hebben ingestemd met een voorstel van de Verenigde Naties voor een tijdelijk staakt-het-vuren. Het tijdelijke bestand gaat vandaag om 10 uur Nederlandse tijd in en duurt in totaal vijf uur. Dat heeft generaal Yoav Mordechai tegen de BBC verklaart. Het staakt-het-vuren is bedoeld om hulpgoederen en medicijnen naar gebieden in de Gazastrook te kunnen brengen.


Updates onderaan 

Eerder verwierp Hamas een voorstel van Egypte om tot een bestand te komen. De organisatie wilde alleen tot een staakt-het-vuren komen als ook direct een akkoord op tafel zou komen te liggen. Nadien verhevigde Israël de aanvallen. Zo vuurde het Israëlische fregat onder meer een granaat af op een strand in Gaza. Bij die aanval kwamen vier kinderen om het leven. De Israëliërs zouden de kinderen voor leden van Hamas hebben aangezien. Het leger heeft een onderzoek aangekondigd en zegt de dood van de kinderen te betreuren. De beschieting vond plaats vlak voor een hotel waar internationale journalisten zich bevinden. 

Zeker 250.000 Gazanen zijn op de vlucht geslagen, nadat Israël hen waarschuwde dat het Noord-Gaza zou bestoken. De Gazanen kunnen echter nergens heen: zowel de grens met Israël zit potdicht, als de grens met Egypte.

Update 09.30
Israël heeft snel nog even uitgehaald naar Gaza, voordat het bestand van kracht wordt. Het leger beschoot 37 doelen; 30 huizen werden hierbij geraakt. NRC meldt dat hierbij twee Hamas-leider gedood zouden zijn. Ook kwamen bij de aanvallen vier burgers om het leven.

Update 13.00
BBC meldt dat Israël en Gaza tot een uitgebreid staakt-het-vuren zijn gekomen, dat vrijdag om 6 uur lokale tijd in moet gaan.

Tijdens het tijdelijke staakt-het-vuren van donderdag is vanuit Gaza een aantal raketten richting Israël afgevuurd, zo heeft het Israëlische leger verklaard. Hamas zegt op zijn beurt dat Israël nabij Rafah in het zuiden van Gaza met mortiergranaten heeft geschoten. Desalniettemin lijken de twee toch tot een uitgebreider staakt-het-vuren te zijn gekomen.

Update 14.15
Persbureau Reuters heeft de verklaring dat Israël en Hamas tot een staakt-het-vuren zijn gekomen teruggekomen. De Israëlische leiding moet het voorstel, waarin ook een aantal eisen van Hamas is opgenomen, bestuderen. De Israëlische krant Haaretz meldt dat er in het veiligheidskabinet nog geen voorstel is besproken. Ook meldt de krant dat hoge functionarissen van Hamas hebben verklaard dat er weliswaar vooruitgang is geboekt, maar dat er nog geen overeenstemming is.

Geef een reactie

Laatste reacties (105)