40

Israël erkent ‘oogsten’ organen Palestijnen

Voor het eerst erkent Israël dat het organen heeft gestolen van Palestijnse slachtoffers. De praktijk zou volgens het leger eind jaren negentig gestopt zijn.

Palestijnen hebben Israël ervan beschuldigd speciaal voor de organen mensen dood te schieten. Dat wordt ontkend. Wel zijn zonder toestemming organen verwijderd uit Palestijnse lichamen.


De praktijk is bevestigd door het voormalig hoofd van het Abu Kabir forensisch instituut nabij Tel Aviv, meldt The Guardian. Volgens dr Yehuda Hiss werden in de jaren negentig door het instituut huid, hoornvlies, hartkleppen en beenderen zonder toestemming verwijderd uit lichamen van zowel Palestijnse slachtoffers als Israëliers. “We deden dat heel informeel, zonder toestemming te vragen.” De bekentenis werd zo blijkt nu al gedaan in 2000 tijdens een gesprek met een Amerikaanse wetenschapper. Deze openbaarde de video-opname van dat interview vanwege de langlopende controverse over de kwestie.

In de jaren negentig constateerden Palestijnse ouders dat er organen waren verwijderd uit de lichamen van hun door Israëlische soldaten gedode kinderen. Israël kampte indertijd met een ernstig tekort aan donoren. Er ontstonden speculaties dat Palestijnen speciaal voor dit doel werden gedood, om hun organen te verhandelen op de zwarte markt. Dat verhaal werd een aantal jaren geleden door een Zweedse krant naar buiten gebracht waarop Israël furieus maatregelen eiste van de Zweedse overheid tegen de krant.

Nu wordt bevestigd dat er wel iets aan de hand was. Op de Israëlische zender Channel 2 verklaarde een woordvoerder van het leger dit weekend dat de praktijk eind jaren negentig is gestopt. Hiss werd in 2004 ontslagen.

Video: reportage van Al-Jazeera over de kwestie, gemaakt op 4 december. Israël ontkende de praktijk toen nog in alle toonaarden en noemde de beschuldigingen ‘racistisch’.

Geef een reactie

Laatste reacties (40)