156

Israël gesteund door ‘sociale media leger’ uit Amsterdam

Vrijwillig werken dagelijks 80 jongeren 24 uur per dag om de Israëlische retorica te promoten 

In de Amsterdamse wijk Buitenveldert is sinds een week een Israëlische pr-apparaat ontstaan. Er werken dagelijks 80 vrijwilligers in twee shifts van 14 uur om de Gaza-oorlog van de Israëlische kant te promoten op sociale media. De afgelopen weken zijn al honderden berichten gepost via Twitter en de Facebookpagina Holland4 Israël.

Op Holland4Israel verschijnen uiteenlopende artikelen. Bijvoorbeeld van een Israëlische vrouw die vertelt hoe is het om dagelijks raketaanvallen mee te maken, een video-blog van een Israeli over verdraaiingen van de media en een eerbetoon aan Miss Israel 2013 die als reservist weer terug in dienst is.

The Times of Israël interviewde een aantal Nederlanders die dagelijks werkzaam zijn in de ‘situation room’, zoals die wordt genoemd. Timo Erkelens vertelt betrokken te zijn als een vorm van compensatie voor ‘alle vreselijke dingen’ die de Nederlandse Joden hebben moeten doorstaan. De Holocaust vaagde 75 procent van de Nederlands joodse gemeenschap van de kaart, het hoogste dodenaantal van alle natie-bezette gebieden in West-Europa. “We zitten hier om het record te veranderen”, aldus Erkelens.

Het artikel schetst jongeren die buiten hun eigen huiskamer hun ideeën over de Gaza-oorlog niet durven te uiten. Naomi, een jonge studente in de twintig wil daarom expres niet met haar achternaam in de krant.

De meeste vrienden van mij zijn links en niet-joods, dus dan weet je dat ze geen fan zijn van Israël. Ik ben erg geschrokken van alle aanvallen die ik van hen kreeg als ik online opmerkingen plaatste en zei dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen.

Bij een bezoek aan de ‘situation room’ roemde de Israëlische ambassadeur Haim Divon de Nederlandse jongeren voor hun inzet.

Wat jullie hier doen is fantastisch! Ik denk dat dit uniek is in Europa. Het is precies wat we nodig hebben en het geeft ons genoeg tijd om te bereiken wat nodig is om de veiligheid van de mensen in Israël te waarborgen”, vertelde hij ze.

De Israël Times legt uit dat het idee voor de ‘situation room’ is ontstaan vanuit de behoefte van joodse jongeren om de kant van Israël te belichten in de huidige Gaza-oorlog. Het internationale netwerk van Christenen voor Israël en het netwerk voor Chabad op de Campus faciliteerde een ruimte waar de jongeren hun werk kunnen doen. Er komen veel CIDI-aanhangers, een organisatie die door de Israëlische krant Europa’s actiefste pro-Israëlische gemeenschap wordt noemt. Ook het instituut Christenen voor Israël levert een belangrijke bijdrage. Veel aanhangers van deze groep waren ook aanwezig bij de Israëlische demonstratie van 19 juli op de Dam in Amsterdam. Zo’n 75 procent van de jongeren in ‘de situation room’ zijn christen, meent David Serphos, voormalig gemeeschapsleider die meehielpt met het opzetten van de persruimte.

Geef een reactie

Laatste reacties (156)