122

Israël mag met scherp op stenengooiers schieten

Veiligheidskabinet beslist unaniem: wie iets gooit, wordt nog harder aangepakt

Palestijnen die met stenen, molotovcocktails of vuurwerk gooien, mogen voortaan met scherp beschoten worden. Dat is het unanieme oordeel van het Israëlische Veiligheidskabinet dat donderdag bijeen kwam.

De nieuwe regels maken het voor de Israëlische politie nog makkelijker om gericht op rebellerende Palestijnen te schieten. Dat meldt Huffington Post. Behalve de goedkeuring om voortaan geheel volgens de wet met scherp te schieten, zal er ook een nieuwe minimum celstraf van vier jaar gelden. 

Het was volgens de Israëlische wet al toegestaan voor politieagenten om gericht te schieten als zij vonden dat hun eigen leven in gevaar kwam. Met de nieuwe regels mogen ze nu ook met scherp schieten als ze zelf vinden dat het leven van een ander in gevaar komt. Ook worden zwaardere minimum gevangenisstraffen toegekend. De straffen zullen gelden voor kinderen vanaf 14 jaar oud. Het kabinet onderzoekt momenteel de mogelijkheid om de regels ook in te voeren voor kinderen jonger dan 14. 

‘We zijn van plan de gangbare norm te wijzigen,’ verklaarde premier Benjamin Netanyahu. In zijn ogen heeft Israël tot nu toe het gooien van stenen en ander materiaal ondergaan zonder daar represailles aan te verbinden. 

Het gooien van stenen is een veel voorkomende verzetsdaad van Palestijnen tegen de illegale bezetting door Israël. In 2000 werd Faris Odeh, een 14-jarige Palestijnse jongen, door Israëlische troepen doodgeschoten, nadat hij stenen had gegooid naar een tank van de bezettingsmacht. Netanyahu verklaarde vorige week al ‘de oorlog’ aan stenengooiers. Volgens hem zijn de stenen ‘dodelijke wapens’. Eerder deze maand kwam een 64-jarige Israeliër om het leven, nadat zijn auto werd bekogeld en hij de macht over het stuur verloor.

De nieuwe regels lijken bedoeld als extra afschrikmiddel voor Palestijnen, die rond de Tempelberg protesteren omdat Israël veel moslims de toegang weigert tot de Al-Aqsa moskee in Oost-Jeruzalem. Volgens Israël, die al jaren Palestijnense toegang tot de moskee bemoeilijkt, is die belemmering bedoeld om confrontaties tussen moslims en joden te voorkomen. Volgens de Palestijnen probeert Israël echter het hele gebied van de Tempelberg, waar ook Al-Aqsa zich bevindt, in handen te krijgen. In de afgelopen tien dagen zijn in Jeruzalem na schermutselingen met de politie ruim 150 Palestijnen opgepakt, waaronder veel kinderen.

cc-beeld: PSP

Geef een reactie

Laatste reacties (122)