Laatste update 10:42
67

Israël moet bakzeil halen met deportatieplan: landen weten van niets

Het plan dat Israël maandag bekendmaakte om het land te ontdoen van 16.000 Afrikaanse vluchtelingen en hen naar Canada, Duitsland en Italië te deporteren, is op dezelfde dag alweer ingetrokken. Zowel de Duitse als de Italiaanse regering zei van niets te weten.

Eigenlijk wilde de Israëlische premier Netanyahu het land volledig zuiveren van Afrikaanse vluchtelingen door hen naar andere Afrikaanse landen te sturen, Rwanda en Oeganda met name. Dat plan kwam Netanyahu op veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat er geen enkele garantie was dat de vluchtelingen in die landen wel veilig zouden zijn. Het oorspronkelijke plan was om op 1 april de deportaties van start te laten gaan, maar na een lange juridische strijd greep het hooggerechtshof eerder al in en verbood de uitzettingen. Sinds die uitspraak zouden Israël en de VN achter gesloten deuren lang hebben overlegd, met de maandag aangekondigde deal als gevolg.

Volgens de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen liggen er wel afspraken tussen Israël en de VN. In die afspraken is echter geen overeenkomst gesloten met eventueel ontvangen landen en dus sprak Netanyahu voor zijn beurt. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken liet direct weten niets te weten van zo’n deal en ook het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken ontkende direct dat er een overeenkomst tussen Israël en Italië bestaat.

De vluchtelingen zijn grotendeels in de jaren tussen 2006 en 2012 naar Israël gevlucht. Door de overheid worden zij echter niet erkend als vluchteling, maar worden gezien als economische migranten. Ook werden zij ‘infiltranten’ genoemd, die de Joodse staat zouden ondermijnen met hun aanwezigheid. Aan de Israëlische grens in de Sinaï-woestijn werd een muur gebouwd om nieuwe vluchtelingen te weren.

Vorige week gingen in Tel Aviv duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen het uitzettingsplan. Zij wezen de regering op de geschiedenis van Israël dat is gesticht door ontheemden uit Europa die de Jodenvervolging van de jaren 1933-1945 hadden overleefd. Alleen al om die reden zou Israël de Afrikaanse vluchtelingen niet mogen wegsturen, aldus de tegenstanders van de deportatieplannen.

Bronnen: Volkskrant, Nu.nl / cc-foto: Israel in USA

Geef een reactie

Laatste reacties (67)