323

Israël neemt wraak: voert luchtaanvallen uit op Gaza

Drie vermiste Israëlische tieners maandag dood gevonden ... Israël: Hamas heeft het gedaan en moet boeten

Israël heeft vannacht luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, als wraak op de drie dode Israëlische tieners. Drie weken waren de jongens vermist voordat ze uiteindelijk in een open veld nabij Halhoul werden gevonden. Volgens Israël zit Hamas achter hun dood. Reden voor Israël om hard uit te halen naar de Palestijnen.


Op de Westelijke Jordaanoever deed de Israëlische politie invallen bij verschillende huizen. Persbureau DPA meldt dat militairen in de stand Jenin een Palestijn hebben doodgeschoten die een bom naar hen zou hebben gegooid. Verschillende huizen in de Gazastrook waren het doelwit van ten minste 24 luchtaanvallen.

Kort na de vondst van de drie Israëlische jongens zei de Israëlische premier Netanyahu al dat Hamas zal boeten voor hun dood. Ook kondigde hij aan dat Israël als straf nieuwe illegale huizen zal gaan bouwen in de bezette gebieden. Onderminister Danon (Defensie) riep zelfs op tot een militaire aanval die gericht is op de totale vernietiging van Hamas.

Israël hield vrijwel direct na de ontvoering van de drie jongens Hamas verantwoordelijk. Meer dan vierhonderd Palestijnen zijn in de zoektocht naar de jongens, in duizenden huizen vonden invallen plaats en zeker vijf Palestijnen zijn door Israëlische agenten omgebracht, schrijft Al Jazeera.

De Palestijnse president Abbas heeft de ontvoering van de drie jongens veroordeeld. Zijn adviseur, Abdallah Abdallah, zegt de dood van de jongens te betreuren:

We willen vrede in dit deel van de wereld zodat geen enkele moeder of familie van geliefden wordt beroofd, Palestijns of Israëlisch.

Hamas ontkent in een verklaring de jongens te hebben ontvoerd en zegt dat het allemaal onderdeel is van propaganda. “Wij waarschuwen Israël voor domme acties. Als Israël oorlog wil, zal de te betalen prijs vele malen hoger zijn dat in voorgaande oorlogen”, zegt Hamas.

Al Jazeera: Bodies of missing settlers found in West Bank
NOS: Israël bestookt “terreurdoelen” Gaza

Geef een reactie

Laatste reacties (323)