Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Israël: Ons boycotten mag niet!

  •  
11-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
273 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Update: Israëlische organisatie start petitie tegen nieuwe wet die boycotten Israëlische producten verbiedt
Het Israëlische parlement is akkoord gegaan met een omstreden wet die boycots van Israël en illegale Israëlische nederzettingen op de Westbank verbiedt. 47 parlementsleden stemden voor, 36 stemden tegen.
Update 21.00 Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken oordeelt dat de nieuwe Israëlische anti-boycotwet in strijd is met de fundamentele democratische rechten. Dat meldt de Israelische krant Haaretz. De Israëlische burgerrechtenorganisatie de Anti-Defamation League heeft laten weten dat de wet Israël in de internationale gemeenschap in verlegenheid brengt of zelfs isoleert. Activisten stappen naar het hooggerechtshof om de wet ongeldig te verklaren. Ze vinden dat Israel de wet gebruikt om critici de mond te snoeren.
Parlementslid Nitzan Horowitz (Meretz-partij) hekelt de nieuwe wet:
We hebben hier te maken met wetgeving die de Israëlische democratie in verlegenheid brengt en mensen uit de hele wereld doen afvragen of Israël wel democratisch is.
Israël zegt met de nieuwe wet Israëlische burgers op de Westbank te beschermen. Kolonisten of bedrijven in nederzettingen kunnen in de toekomst oproepen Israëli’s te vervolgen, die oproepen tot een boycot.
Update 14.30:
Israëlische organisatie The Gush Shalom is een petitie gestart tegen de maatregel en heeft een klacht ingediend bij het Hoger Gerechtshof omdat de nieuwe wet ongrondwettelijk zou zijn en anti-democratisch. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz.
In de petitie staat onder meer:
De boycot wet is een nieuwe poging van de parlementaire meerderheid in Israël om kritiek op het beleid van de regering in het algemeen, en haar beleid in de bezette gebieden in het bijzonder, het zwijgen op te leggen, en het voorkomen van een open en productief politiek discours, wat de ruggengraat van een democratische regime is.
cc-foto: Simon Aughton
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.