135

Israël roept staakt-het-vuren af, ‘schendt dat opnieuw binnen enkele uren’

UPDATE Frankrijk wil internationaal toezicht in Gaza ... Eenzijdig afgekondigd humanitair bestand geldt niet in Rafah ... Maandagochtend toch weer huis in Gaza gebombardeerd, zeggen Palestijnse autoriteiten

Israël kondigde zondagnacht aan dat het maandag tussen 10:00 uur en 17:00 de wapens zou neerleggen. Het bestand zou in het grootste gedeelte van de Gazastrook van kracht zijn, zodat humanitaire hulp het gebied in kan en gevluchte Palestijnen kunnen terugkeren naar hun woning. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van berichten van persbureau Reuters. Het AD meldt echter dat Israël het bestand alweer geschonden heeft en dat er maandagochtend opnieuw Palestijnen zijn omgekomen bij beschietingen.


Dit artikel wordt aangevuld. Updates leest u onderaan

Het nieuwe bestand zou 7 uur duren, meldt ook RTL Nieuws. Er zou wel gereageerd worden als de militairen worden aangevallen, zo meldde het Israëlische ministerie van Defensie. 

In en rond de stad Rafah worden de aanvallen niet gestaakt. Daar viel het Israëlische leger zondag een VN-school aan, waardoor tien mensen omkwamen en tientallen anderen gewond raakten.Tijdens de aanval waren zo’n 3000 Palestijnen in de school. Ze schuilden voor bombardementen. De internationale gemeenschap veroordeelde de aanval. 

Het AD schrijft op maandag dat Israël mogelijk nu al de wapenstilstand heeft geschonden. De Palestijnse autoriteiten melden dat het Israëlische leger een huis in Gaza-stad hebben gebombardeerd. Volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza raakten 15 mensen gewond bij de aanval, onder wie vrouwen en kinderen. Een woordvoerder van het Israëlische leger zegt dat de melding wordt gecontroleerd.

Hamas reageerde van tevoren wantrouwend op het Israëlisch initiatief:

De gevechtspauze is eenzijdig en heeft als doel om de aandacht af te leiden van de Israëlische slachtpartijen. We hebben geen vertrouwen in zo’n wapenstilstand en we dringen er bij onze mensen op aan om voorzichtig te zijn.

In de vroege ochtend vóór het ingaan van de eenzijdige wapenstilstand voerde Israël nog aanvallen uit, waarbij tien Palestijnse omkwamen. Daarmee komt het aantal Palestijnse doden op 1822.

Afgelopen vrijdag hield een gelijksoortige wapenstilstand slechts enkele uren stand, terwijl deze drie dagen had moeten duren. Zondag heeft Israël de meeste van zijn grondtroepen uit de Gazastrook teruggetrokken. Daarmee lijkt althans het grondoffensief dat Israël bijna een maand geleden begon te worden afgebouwd.

De internationale gemeenschap blijft oproepen tot een beëindiging van het geweld. Onderhandelingen in Egypte lijken echter vooralsnog nergens toe te leiden, schrijft de Britse krant The Guardian. Nieuwszender Al Jazeera vraagt zich af of diplomatie überhaupt nog enig effect zal sorteren (video). 

Update 15.30
Gazaplan
De internationale gemeenschap zou een oplossing moet opleggen aan Israël en Hamas over de Gazastrook. Dat vinden althans de Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius en zijn Israëlische collega Lieberman, zo meldt de NOS. 

Fabius zei maandag dat de geschiedenis bewezen heeft dat de twee partijen samen niet in staat zijn een oplossing te bereiken. De Franse minister stelde dat Israëls recht op veiligheid niet de moord op kinderen en het aanrichten van een bloedbad onder burgers rechtvaardigt. Hij vindt dan ook dat er een onvoorwaardelijke wapenstilstand moet komen. Daarna moet worden gewerkt aan de vestiging van een Palestijnse staat, aldus Fabius.

De Israëlische minister van Buitenlandse Lieberman stelde maandagochtend voor de Gazastrook onder VN-bestuur te plaatsen. Lieberman liet zich eerder anders uit over de Gazastrook. Hij pleitte onlangs voor herovering van het gebied waar het Israëlische leger zich in 2005 uit had teruggetrokken.
Aanslag in Jeruzalem
In Jeruzalem heeft een politieman de chauffeur van een graafmachine doodgeschoten die op een passagiersbus was ingereden. Daarbij viel een dode en raakten vijf mensen gewond, passagiers en omstanders. Een Israëlisch televisie-station vertoonde beelden van het incident, kort nadat de bus was geramd.

Burgemeester Barkat van Jeruzalem riep op tot kalmte. In Jeruzalem zijn de spanningen opgelopen door de oorlog in de Gazastrook, aldus de NOS.

Geef een reactie

Laatste reacties (135)