43

Israël ruilt Afrikaanse vluchtelingen voor wapens

Update: Oeganda ontkent afspraak ... 50.000 Afrikaanse vluchtelingen uit Eritrea en Soedan worden uitgezet, afgekocht met wapens

Israël wil op korte termijn duizenden Afrikanen het land uitzetten. Oeganda is bereid om ze op te nemen. In ruil voor het opnemen van de vluchtelingen voorziet Israël Oeganda van wapens. Dat heeft de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Sa’ar bekendgemaakt. Het gaat om meer dan 50.000 illegalen uit Eritrea en Soedan, waarvan de meesten na 2006 via Egypte Israël binnengekomen zijn.

Update 13.00 uur:
Oeganda heeft ontkent dat het land met Israël heeft afgesproken om duizende vluchtelingen op te nemen. Een woordvoerder van het Oegandese ministerie van Buitenlandse Zaken liet vrijdag weten:

We zijn ons niet bewust van zo’n deal. Uganda zou ook nooit aan zoiets meewerken.

Waar Israël haar Afrikaanse vluchtelingen nu denkt te gaan lozen is nog niet bekend.

Eerder:
Israël kent niet echt een vluchtelingenbeleid. Het gebrek aan asielprocedures maakt dat vluchtelingen automatisch illegaal zijn. Met name Afrikaanse vluchtelingen worden met argusogen bekeken en door politici weggezet als ‘infiltranten’. Toen het Israëlische Hooggerechtshof vorig jaar toestemming verleende om de Afrikaanse vluchtelingen uit te zetten, noemde de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai is dit:

de eerste van vele stappen naar een migrantenvrij Israël

De Verenigde Naties en diverse mensenrechtenorganisaties hebben reeds hun zorgen uitgesproken over de Israëlische plannen. Het parlement van Israël moet het besluit nog goedkeuren. De voorzitter van de parlementaire commissie voor buitenlandse arbeiders wil garanties dat er geen mensen naar Eritrea en Soedan worden toegestuurd. Hun levens zouden daar niet zeker zijn.

cc-foto: marthaenpiet

Geef een reactie

Laatste reacties (43)