34

Israël schendt massaal de rechten van Palestijnse kinderen

'Kinderen worden met geweld en intimidatie midden in de nacht weggevoerd' 

Israel schendt op grote schaal de rechten van Palestijnse kinderen. Arrestaties door het Israëlische leger gaan gepaard met veel geweld en intimidatie. Dat zegt een groep wetenschappers onder leiding van de oud-voorzitter van het VN Kinderrechtencomité Jaap Doek. De wetenschappers roepen de Nederlandse regering op Israël aan te spreken op de schendingen, zo meldt de NOS.


Doek, emeritus hoogleraar Familie- en Jeugdrecht, onderzocht samen met andere wetenschappers op de bezette Westelijke Jordaanoever de arrestatie, het verhoor, detentie en berechting van Palestijnse kinderen door de Israëlische militaire autoriteiten. Donderdagmiddag presenteren zij bij de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken hun bevindingen. 

Doek ligt bij de NOS toe:

Het gaat vaak om jongens die met stenen naar Israëlische militaire posten gooien en soms ook naar Israëlische burgers bij nederzettingen (..) Zo’n vijftien zwaarbewapende militairen komen om een uur of twee aan de deur (..) De jongen om wie het gaat, meestal zo’n 15 jaar oud, wordt opgepakt (..) Het geschreeuw van de hulpeloze ouders en broertjes en zusters, leidt vaak tot ernstige psychische problemen.

De kinderen verdwijnen vervolgens naar een onbekende bestemming. Sommigen worden na enkele dagen weer vrijgelaten, anderen blijven gevangen en zien hun ouders pas na maanden weer in een militaire rechtbank.

Volgens Doek komen de stenengooiende kinderen tot hun acties door de uitzichtloosheid van hun situatie en een gevoel van machteloosheid: 

Ze zien Israëlische militairen rondrijden, maar de Palestijnse Autoriteit heeft geen leger. Als je dat als kind ziet, kan ik me voorstellen dat ze, vaak in groepsverband, naar stenen grijpen.

Doek wijst erop dat de situatie in de bezette gebieden bij herhaling veroordeeld als onwettig en in strijd met internationale verdragen:

De oplossing zou natuurlijk zijn dat de bezetting wordt beëindigd, maar dat kun je niet meteen verwachten. Tot die tijd moet er minder intimiderend worden opgetreden tegen de kinderen. Dat betekent in elk geval dat er dagvaardingen worden gemaakt tegen verdachte kinderen en dat er een einde komt aan verhoren zonder advocaten en ouders.”

NOS: Israël schendt kinderrechten/Palestijnse kinderen machteloos

Geef een reactie

Laatste reacties (34)