160

Israël slaat weer hard toe in Gaza

Toch Israëlische soldaat vermist ... Dodental Palestijnen loopt naar meer dan 580

In de nacht van maandag op dinsdag zijn wederom talloze Palestijnen om het leven gekomen in Gaza door Israëlische luchtaanvallen. Dat meldt onder meer Al Jazeera. Ook op de Westelijke Jordaanoever hebben Israëlische militairen een Palestijnse actievoerder doodgeschoten, zo schrijft de Israëlische krant Haaretz. Eerdere berichten van Hamas dat de groepering een Israëlische militair zou hebben ontvoerd, lijkt nu toch waar te zijn.

Zeker zeven Palestijnen kwamen om het leven bij aanvallen op de Gazastrook. Israël voerde er in de nacht van maandag op dinsdag zo’n 70 luchtaanvallen uit, schrijft Al Jazeera. De redactie van het nieuwsmedium was zelf dinsdagochtend doelwit van Israëlische waarschuwingsschoten.

De Britse krant The Guardian spreekt over meer dan 100 aanvallen. Een Palestijnse politiewoordvoerder laat weten dat hierbij onder meer vijf moskeeën, een sportveld en het huis van een Hamasleider zijn geraakt. De aanvallen op de Gazastrook duren nu al zo’n twee weken en hebben aan Palestijnse zijde aan meer dan 580 mensen het leven gekost. Zeker 29 Israëliërs zijn gedood.

Israëlische soldaat toch vermist
Twee dagen eerder maakte Hamas bekend dat het een Israëlische soldaat gevangen had genomen tijdens hevige gevechten op de grens tussen Israël en Gaza. Israël ontkende in eerste instantie nog dat de soldaat ontvoerd zou zijn. Het leger dacht dat de militair samen met zes andere soldaten in een aanval op een pantservoertuig zondag om het leven was gekomen. Lokale Israëlische media melden nu naar aanleiding van het Israëlische leger dat de soldaat toch vermist wordt.

Kerry en Ban Ki Moon willen staakt-het-vuren
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, en VN-baas Ban Ki-Moon treffen elkaar dinsdag in de Egyptische hoofdstad Caïro. De twee gaan daar proberen afspraken te maken met de strijdende partijen, in de hoop tot een – al dan niet tijdelijk – staakt-het-vuren te komen.

De Verenigde Staten hebben inmiddels aangekondigd 47 miljoen dollar aan humanitaire hulp naar de Gazastrook te zullen sturen. De hulp is bedoeld voor de tienduizenden Palestijnen die huis en haard hebben moeten verlaten. 15 miljoen euro gaat naar de VN-vluchtelingenmissie in Gaza.

Al Jazeera-gebouw geëvacueerd
Het Israëlische leger heeft dinsdagochtend twee waarschuwingsschoten afgevuurd op de redactie van Al Jazeera in Gaza. Het gebouw is daarop zo snel mogelijk geëvacueerd. Al Jazeera-journalist Stephanie Dekker laat weten:

“Het Israëlische leger heeft bevestigd dat ze twee waarschuwingsschoten op ons kantoor hebben afgeschoten. Ik weet niet zeker wat reden is. Het veroorzaakte veel paniek, zeker onder de burgers die in het gebouw werken.”

Geef een reactie

Laatste reacties (160)