39

Israël start onderzoek naar verplichte prikpil Ethiopische migranten

Documentairemaker: 'Dit ruikt naar een racistische daad van Israël' 

De Israëlische Minister van Gezondheidszorg Yaakov Litzman gaat onderzoek doen naar het verplicht toedienen van de prikpil bij Ethiopische immigranten in Israël. In december vorig jaar kwam aan het licht dat veel Ethiopische vrouwen tegen hun wil in een injectie Depo-Provera krijgen.

De Israëlische journalist Gal Gabai maakte vorige jaar een documentaire over de zaak. Volgens haar is het onduidelijk of de Israëlische overheid de prikpil gebruikt om goed te doen en armoede tegen te gaan of dat er een economische reden achter schuilt, namelijk het binnen de perken houden van de immigratie en de kosten die daarbij gepaard gaan.

Sinds 2009 is al bekend dat Israël de prikpil toedient aan Ethiopische migranten. Toen publiceerde vrouwenorganisatie Hedva Eyal een soortgelijk rapport. De minister zei toen dat Depo-Provera alleen wordt gebruikt als daar een medische indicatie voor is en andere vormen van anticonceptie niet werken.

Uit de documentaire van Gabai blijkt echter dat de vrouwen geen enkele vorm van gezinsplanning wordt aangeboden. Sommige vrouwen zouden zelfs onder druk gezet worden. Wie die prikpil weigert zou geen toegang krijgen tot Israël. Ook blijkt uit cijfers dat het geboortecijfer van Ethiopische migranten het afgelopen decennium met 50 procent is gedaald.

Sara Reuben, een Ethiopische migrant die Gabai hielp met haar interviews meent dat de Israëlische overheid misbruik maakt van de ‘zwakke’ Ethiopische migranten die nieuw zijn in het land, de taal niet spreken en een natuurlijk vertrouwen hebben in hun overheid. 

De afgelopen tien jaar zijn ongeveer 50.000 Ethiopische joden naar Israël geëmigreerd. Er heersen in Israël veel vooroordelen over deze migrantengroep en ook krijgen ze veel te maken met racisme.

Eerder op Joop.nl: Israël geeft omstreden anticonceptiepraktijk op Ethiopische vrouwen toe

Time Magazine: Did Israeli Doctors Try to Forcibly Sterilize Ethiopian Immigrants?

cc-foto: GPO

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)