149

Israël trakteert Amsterdams straatorkest op traangas

Fanfare van de Eerste Liefdesnacht was in Palestijns dorp Kufr Qadum voor vreedzaam protest

Op zich niet ongewoon, dat het Israëlische leger vreedzame protesten van Palestijnen met traangas uiteen drijft. Bij een aanval op demonstranten vrijdag bij het Palestijnse dorp Kufr Qadum was echter het Amsterdamse straatorkest Fanfare van de Eerste Liefdesnacht aanwezig.


De Fanfare van de Eerste Liefdesnacht was, volgens berichten op haar Facebookpagina, naar het Palestijnse dorp gegaan, om de demonstratie muzikaal te ondersteunen, omdat “de mensen lijden onder het geweld van de joodse kolonisten, het dorp is omringd door settlements. Men probeert dit onder de aandacht te brengen door te demonstreren. Maar er is weinig internationale aandacht voor, daarom zijn de dorpelingen erg blij met de aanwezigheid van de fanfare.”

Op zich kwam de aanval van het Israëlische leger dan ook niet geheel onverwacht voor het Amsterdamse straatorkest . Op zijn Facebook-pagina schrijft de muziekgroep:

Het is niet een demonstratie zoals in Nederland: de Israeli’s sluiten het dorp de hele dag hermetisch af om demonstranten te weren (daarom het vroege vertrek om 6u). Want vreedzaam demonstreren en boycotten blijkt te werken en daar is Israel niet blij mee. Verder is het bijna zeker dat het Israelische leger traangas gaat inzetten om de demonstranten uiteen te jagen.
Iedereen heeft een extra set kleren meegenomen voor het geval dat je traangas over je kleren krijgt. En in azijn gedrenkte doeken om voor je neus en mond te kunnen houden als het nodig is. Een behoorlijk spannende actie voor de fanfare dus. Maar ondertussen heeft iedereen genoeg gezien van de situatie hier in Palestina om het risico aan te willen gaan en het dorp te steunen.
Een paar mensen zijn achtergebleven; wij hebben inmiddels gehoord dat de fanfare zonder problemen het dorp binnen is gekomen. Wordt vervolgd.

Wat verwacht werd, gebeurde ook. Eén van achtergebleven leden van het orkest kreeg om 13:35 uur die dag een sms van een collega die er wel bij was:

’t is toch gebeurd, na toespraken en muziek, vrolijke sfeer, geen steen, geen enkele vorm van agressie, de traangasbommen, twee of vier stuks. Iedereen o.k., alleen Ellen is nu haar stem kwijt. Veel mensen vielen, de fanfare bleef rustig doorlopen. Later meer, groetjes.

En een telefoontje om 14:30 uur:

Er werden geen stenen gegooid, maar toen de Israeli’s begonnen te schieten werden ze onder de voet gelopen door de lokale jongeren. Ze zijn nu aan het kijken hoe ze het dorp weer uit kunnen komen. De verwachting is dat de Israeli’ s proberen te voorkomen dat mensen het dorp verlaten.

Inmiddels is de groep terug:

Met iedereen gaat het goed. Een paar mensen hebben een traangasgranaat tegen zich aan gekregen (is gloeiend heet) en iemand heeft snijwonden in zijn hand. Maar niets ernstigs dus. Shockerend was dat er veel kinderen in de groep liepen. Er zijn 35 mensen naar het ziekenhuis gebracht. ANP heeft ons gebeld, maar vond het nieuws de moeite niet waard omdat er niemand is overleden of ernstig gewond geraakt (Palestijnse gewonden tellen niet mee).

Meer over het Amsterdams straatorkest op: http://www.liefdesnacht.nl/

Foto-cc: Fanfare van de Eerste Liefdesnacht

Video: Vlogger uit Michigan, VS.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (149)