201

Israël trekt merendeel troepen terug uit Gaza

Update: Vermiste Israëlische soldaat niet ontvoerd maar omgekomen bij bombardement op vrijdag ... Hulpverleners komen armen tekort in Gaza ... Opnieuw VN-school gebombardeerd ...  Zeker 30 doden bij nachtelijke luchtaanvallen op Gaza ... Grondoffensief Israël wordt 'afgeschaald'

Israël bevoorraadt zich voor een lange oorlog. Het Amerikaanse Congres heeft een voorstel goedgekeurd om 168 miljoen euro uit te trekken voor steun aan het Israëlische raketafweersysteem ‘Iron Dome’. Daarmee kan Israël de voorraad onderscheppingsraketten weer aanvullen.


Updates onderaan

De Volkskrant schrijft vanochtend dat de internationale druk op Israël in tijden niet zo laag is geweest. Na de vijf uur durende staakt-het-vuren van vrijdag lijkt Israël zich op te maken voor een oorlog die nog lang kan duren. De ‘Iron Dome’, die ontwikkeld is met Amerikaanse steun, speelt daarin een belangrijke rol want het rakettenafweersysteem onderschepte zo’n negentig procent van de raketten. Per stuk kosten onderscheppingsraketten zo’n 100.000 dollar.

De noodsituatie in Gaza is vrijdag weer verslechterd. Vijf uur legden beide partijen de wapens neer totdat het vuurgevecht weer begon. Volgens de Hamas begon Israël met bombarderen en ging het bovendien niet akkoord met de in het bestand opgenomen clausule dat Israël zou stoppen met het bombarderen van tunnels. De Israëlische autoriteiten zeggen dat ze de wapens weer oppakten nadat een Israëlische luitenant ontvoerd zou zijn door leden van de Hamas bij een tunnel in Rafah.

Israël nam wraak en bombardeerde een woonwijk waarbij 70 Palestijnen om het leven kwamen. Hamas ontkent de ontvoering en laat vandaag in een verklaring weten niet uit te sluiten dat de ontvoerde militair en zijn kidnappers bij de bombardementen zijn gedood. De ontvoering is volgens Hamas een actie van militanten in het zuiden van de Gazastrook.

De situatie in Rafah is een chaos. Ooggetuigen vertellen dat op straat nog steeds lijken liggen van vrouwen, kinderen en bejaarden. Bij de bombardementen van vrijdag raakten 200 mensen gewond. Voor vele van hen is er nog steeds geen hulp. De Volkskrant schrijft dat ze gillend rondlopen op zoek naar medische hulp omdat het belangrijkste ziekenhuis in de stad is gesloten.

Het vuurgevecht gaat nog altijd door. Egypte heeft inmiddels ook de enige grensovergang naar de Gazastrook bij Rafah gesloten, waardoor het nog lastiger zal worden om de Palestijnen te helpen. Het VN-agentschap UNRWA noemt de situatie van burgerbevolking in Gaza rampzalig. De teller van het aantal doden aan Palestijnse kant staat nu op 1555, de meest van hun zijn burgers en daarnaast vielen 8400 gewonden. Aan de Israëlische kant zijn 66 doden gevallen, vrijwel allemaal militairen.

Update 15.24 uur

Rafah is vandaag opnieuw bestookt met raketten. Daarbij kwamen 35 mensen om het leven, melden Palestijnse hulpdiensten.

Update 20.49 uur

Netanyahu laat in een verklaring weten door de gaan met de gewelddadige actie, ook nadat alle tunnels in Gaza zijn vernietigd. Dat schrijft de BBC. In een verklaring op televisie zei hij dat Israël, ook al zou het voornaamste doel van het grondoffensief behaald zijn, door zal gaan met zich te verdedigen, net zolang totdat de Israëlische burgers veilig zijn.

Updates zaterdag:
De Israëlische soldaat die volgens Israël was ontvoerd door Hamas, Haldar Goldin, blijkt nu te zijn gesneuveld tijdens een militaire operatie. Het Israëlische leger bevestigd dat Goldin “gedood is tijdens een gevecht in de Gazastrook, afgelopen vrijdag”. Het IDF zou dat hebben geconcludeerd op basis van DNA-onderzoek. Israël hield twee dagen vol dat Goldin ontvoerd was door Hamas. De Amerikaanse president Barack Obama en VN-secretaris Ban Ki-moon hadden ‘de onvoorwaardelijke vrijlating’ van de soldaat geëist en Israël greep de ‘ontvoering’ aan om het offensief in de Gazastrook te hervatten, slechts enkele uren nadat een humanitaire staakt-het-vuren van 72 uur was afgekondigd. De bekendmaking van het overlijden van de militair kwam gelijktijdig met het bericht dat Israël zijn grondoffensief na 27 dagen gaat afschalen. Veiligheidsfunctionarissen lieten weten dat de missie wordt afgebouwd.

Bij een nieuwe Israëlische luchtaanval op een school van de Verenigde Naties in Gaza zijn vandaag zeker tien mensen omgekomen. Dat melden de autoriteiten in Gaza. De school in Rafah werd gebruikt als opvangplaats voor Palestijnen die hun huizen zijn ontvlucht. Op het moment van het bombardement zaten er duizenden Palestijnen in het gebouw. Vannacht zijn zeker dertig doden gevallen bij Israëlische luchtaanvallen. Volgens Palestijnse artsen zijn er nog eens tientallen mensen gewond geraakt. Ziekenhuizen zijn inmiddels overvol en hulpverleners hebben grote moeite om alle gewonden hulp te kunnen bieden.

Israël heeft zondag het leeuwendeel van haar troepen teruggetrokken uit de Gazastrook, maar nog geen officieel einde gemaakt aan operatie ‘Beschermend Schild’. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz. Er zijn nog wel Israëlische militairen in Gaza, volgens het IDF vernietigen zij een tunnel bij de zuidelijke plaats Rafah. Andere eenheden zijn actief in Beit Hanoun.

Volkskrant: Hamas: vermiste Israëlische militair is mogelijk dood
NOS: Geld VS voor ’Iron Dome’ Israel

Geef een reactie

Laatste reacties (201)