76

Israël voert bezettingspolitiek op

Veiligheidskabinet komt met nieuwe verregaande maatregelen

Het Israëlische veiligheidskabinet heeft de politie verregaande toestemming gegeven om de repressieve maatregelen tegen de Palestijnen verder op te voeren. Zo mogen Palestijnse wijken in Oost-Jeruzalem voortaan in zijn geheel afgesloten worden.

Die maatregelen worden volgens Netanyahu genomen in het kader van ‘de strijd tegen het terrorisme’. Dat meldt de Volkskrant woensdag

Maar het blijft niet bij het afsluiten van wijken. Ook is bepaald dat de huizen van Palestijnen die de apartheidsstaat vernietigt wanneer ze de bewoner tot terrorist hebben bestempeld, niet meer mogen worden opgebouwd. Op de betreffende plek mag zelfs helemaal niet meer worden gebouwd door Palestijnen. 

Ook mag Israël nadat het iemand van terrorisme heeft beschuldigd, diegene direct uit Israël te deporteren. Een gang naar de rechter is sinds enkele jaren voor Palestijnen nagenoeg onmogelijk gemaakt. De nieuwe maatregelen maken het voor illegale bezettingsmacht Israël makkelijk om het land te zuiveren van Palestijnen.  

Eerder al besloot het veiligheidskabinet dat er voortaan met scherp mag worden geschoten op elke Palestijn die in de ogen van politie en leger een gevaar vormt voor de veiligheid. Hieronder valt ook het stenen gooien naar tanks van de IDF. Deze vergunning om gedood te worden geldt voor kinderen vanaf 14 jaar. Momenteel wordt nog onderzocht of die leeftijdsgrens verder omlaag kan. 

Kritiek op berichtgeving
Ondertussen vindt men in Israël de Nederlandse en andere Europese berichtgeving over het excessieve geweld in de apartheidsstaat eenzijdig. The Times of Israel haalt woensdag in een artikel uit naar onder andere de NOS. Onlangs werd in Nazareth een Palestijnse vrouw door het Israëlische leger met kogels doorzeefd, nadat zij een ‘stekende beweging’ naar hen zou hebben gemaakt. Volgens Times of Israel heeft de NOS in haar berichtgeving expres maar een klein deel van de gemaakte video-opname gebruikt, om zo een vertekend beeld te schetsen van de situatie. 

NOS hoofdredacteur Marcel Gelauff heeft desgevraagd aan Times of Israel laten weten geen gedetailleerd beeld te willen schetsen, maar een ‘indruk van een aantal incidenten’. Gelauff voegde daaraan toe geregeld klachten te ontvangen van zowel voor- als tegenstanders van de Israëlische politiek om de berichtgeving van de NOS. 

Stedenband
Op woensdag werd ook bekend dat de veelbesproken geplande stedenband tussen Amsterdam en Tel Aviv definitief van de baan is. Er zal wel een samenwerking komen, ook tussen Amsterdam en Ramallah, maar deze samenwerkingen zullen niet geformaliseerd worden. Dat is in elk geval het nieuwe plan van burgemeester Van der Laan, zo meldt NRC. Of de gemeenteraad wel akkoord gaat met het nieuwe voorstel zal nog moeten blijken. Grootste bezwaar tegen samenwerking in welke vorm dan ook, blijft de illegale bezetting van de Palestijnse gebieden door Israël. Naar verwachting zal in november worden gestemd over het nieuwe voorstel.  

cc-beeld: IDF

Geef een reactie

Laatste reacties (76)