Laatste update 20:12
36

Israël weert correspondent NRC Handelsblad

NRC-correspondent in Israël, Derk Walters, mag zijn werk niet meer doen in het land. Dat schrijft de hoofdredacteur Peter Vandermeersch in een hoofdredactioneel commentaar. Walters moet het land begin juli verlaten, op bevel van het Government Press Office (GPO). Het besluit is een poging van Israël om vrije en kritische nieuwsgaring over het land te belemmeren, schrijft Vandermeersch in zijn commentaar, waarna uitleg volgt.

NRC en Walters in het bijzonder, stonden de afgelopen tijd onder verscherpt toezicht van functionarissen. Ron Paz, directeur van het Foreign Press Department van de GPO riep Walters begin 2016 nog op het matje omdat de Israëlische ambassade “al jaren bezorgd is over de manier waarop NRC schrijft over Israël”. De correspondent werd van ‘activisme’ beschuldigd en, misschien nog wel erger, verweten dat hij met zijn werk ‘het neersteken van onschuldige joden door Palestijnen legitimeert’. Ook werd Walters een paar maanden later op de vingers getikt door dezelfde regeringswoordvoerder wegens een voor hem onwelgevallige tweet.

De reden die de GPO in eerste instantie aanvoerde om Walters – en iedere andere NRC-correspondent – te weren is dat de Israëlische accreditatieregels geschonden zouden zijn. Volgens deze zou er een verschil moeten zijn tussen hoofdredacteur en business manager/ managing director. Dat is bij NRC zo. Hoe Israël toch dacht dat dit niet het geval was? Uit een brief in het bezit van NRC heeft de Amsterdamse advocaat H. Loonstein, bekend van lobbyclub Federatief Joods Nederland, de GPO “getipt”. Hij schrijft:

I can hereby certify and confirm by my signature below that Mr. Peter Vandermeersch…. Is acting als both Editor in Chief and Director General… of NRC Handelsblad.

Na protest besluit de GPO dat Walters het land toch moet verlaten, omdat hij niet is ingegaan op het voorstel van de GPO om zijn accreditatie met drie maanden te verlengen.

In een reactie zegt minister Koenders (Buitenlandse Zaken):

Ik betreur dat het visum van correspondent Derk Walters in Israël niet wordt verlengd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Israëlische autoriteiten meerdere keren aangesproken op deze kwestie, in goed overleg met NRC. Journalisten moeten kunnen schrijven wat ze willen. Persvrijheid is een groot goed. Die boodschap dragen we wereldwijd uit, ook richting Israël.

Geef een reactie

Laatste reacties (36)