111

Israël weigert Amnesty en HRW wederom de toegang tot Gaza

Update: Hamas en Israël verlengen staakt-het-vuren met 24 uur ... Mensenrechtenorganisaties worden zo belemmerd onderzoek te doen in Gazastrook naar schendingen van mensenrechten

Amnesty International en Human Rights Watch (HRW) kunnen toch geen onderzoek doen naar de schendingen van mensenrechten in de Gazastrook door Israël. Dat meldt onder meer de Volkskrant. Israël weigert stafmedewerkers van de organisatie namelijk wederom de toegang tot het Palestijnse gebied.

De Gazastrook kan ook via Egypte worden binnen gegaan, maar het Egyptische ministerie geeft geen reactie op de vraag waarom de medewerkers van de organisaties niet vanuit Egypte het Palestijnse gebied kunnen binnengaan.

Sinds 7 juli proberen mensenrechtenorganisaties al toestemming te krijgen om Gaza binnen te gaan, maar ze worden continu om allerlei verschillende ‘administratieve redenen’ geweigerd. Zo zouden de groepen bijvoorbeeld niet geregistreerd staat in Israël als ‘humanitaire organisaties’.

Israël blijft tegenspreken dat het zich schuldig zou hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen met de bombardementen van Gaza. Daarom verzet het land zich met hand en tand tegen een onderzoek van de Verenigde Naties. Die zou bevooroordeeld zijn, aldus Israël. In Gaza zijn ten minste 1.951 mensen om het leven gekomen door bombardementen door het Israëlische, sinds het op 8 juli een offensief op de strook startte.

Update 20.50
In Caïro hebben de onderhandelaars van Israël en Hamas een overeenstemming bereikt over een verlenging van het bestand. Maandagavond om 23.00 uur Nederlandse tijd zou het tijdelijke staakt-het-vuren aflopen. Het bestand wordt verlengd met 24 uur. Dat meldt onder meer de Israëlische krant Haaretz. Eerdere berichten dat het staakt-het-vuren met zeven weken zou worden verlengd, zijn niet bevestigd.

Nederland wil Gaza helpen
Noorwegen en Egypte willen een donorconferentie organiseren voor Gaza. Ook Nederland wil zich aansluiten bij dit initiatief. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken, Timmermans, zijn Noorse collega Brende tijdens een overleg in Oslo laten weten.

In Gaza zijn grote investeringen nodig om de enorme schade door Israëlische luchtaanvallen aan de huizen, openbare gebouwen en infrastructuur te repareren.

De Volkskrant: Israël laat Amnesty en Human Rights Watch niet toe in Gazastrook

cc-foto: United Nations Photo

Geef een reactie

Laatste reacties (111)