129

Israël weigert Nederlandse journalisten de toegang

Journalisten staan op 'zwarte lijst' omdat ze mee wilden varen met de Gazavloot

Journalist Bud Wichers en zijn fotografe Ettora Hesseling, zijn zojuist geweigerd naar Israël te vliegen. Hoewel de Israëlische ambassade alles voor hun vlucht had geregeld, kwamen ze op Schiphol toch voor een verrassing te staan. Omdat de twee verslag wilden doen van de Gazavloot voor onder andere het ANP, staan ze op een zwarte lijst en zijn ze niet meer welkom in Israël.

Onlangs waarschuwde Israël journalisten niet mee te varen met de Gazavloot. Het land dreigde journalisten tien jaar de toegang tot Israël te ontzeggen. Na veel kritiek over dit besluit werd het bericht de daaropvolgende dag ingetrokken. De meeste Nederlandse journalisten hadden zich op dat moment echter al teruggetrokken.

Bud Wichers wilde naar eigen zeggen vanuit Israël berichten hoe er op de vloot wordt gereageerd. Tegenover Joop verklaart Wichers:

De reden [om naar Israël te gaan, red] is juist dat we onafhankelijke journalistiek willen bedrijven en hoor en wederhoor toepassen […] Ettora en ik zijn zojuist geweigerd en mogen israel niet in. We staan op een zwarte lijst omdat we de flotilla hebben gecovered. El Al zei dat er security risico’s waren. We werden door de marechaussee weg geëscorteerd en gesommeerd zo snel mogelijk de hal te verlaten.”

Wichers is verslaggever voor onder meer France 24, de BBC, CBC en CBS. Naar Israël wilde hij afreizen om verslag te doen voor Global Radio News.

cc-foto: Reway2007

Geef een reactie

Laatste reacties (129)