112

Israël weigert onafhankelijk onderzoek naar geweld tegen Palestijnen

Israël weigert mee te werken aan een onafhankelijk onderzoek naar het geweld in de Gazastrook. Vrijdag werden zeker 15 Palestijnse actievoerders gedood door Israëlische militairen. Zowel de Verenigde Naties als de Europese Unie hebben opgeroepen tot een onderzoek.

Afgelopen vrijdag ging in Gaza een protestactie van start. Die moet tot 15 mei duren, een dag na de zeventigste verjaardag van de staat Israël. Duizenden Palestijnen trokken daarop naar de grens met Israël, maar werden daar door het leger beschoten. Volgens minister van Defensie Avigdor Lieberman hebben de Israëlische soldaten ‘gedaan wat nodig is’. Ook vond hij dat de soldaten die verantwoordelijk zijn voor het doden van de Palestijnen een medaille verdienen.

Lieberman houdt vol dat de Palestijnen brandende autobanden naar de soldaten gooiden, evenals stenen en brandbommen. Ook zouden de Palestijnen op de soldaten hebben geschoten en zag het Israëlische leger zich daarom genoodzaakt terug te schieten. Honderden demonstranten raakten gewond, vijftien van hen werden gedood. Op camerabeelden is te zien dat ongewapende activisten door Israëlische sluipschutters worden neergeschoten.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini wil nu dat het gewelddadige optreden van Israël nader onderzocht wordt: ‘Israël heeft het recht om zijn grenzen te verdedigen, maar het gebruikte geweld moet te allen tijde proportioneel zijn.’

Bron: NOS / cc-foto: Brookings Institution

Geef een reactie

Laatste reacties (112)