125

‘Israël wilde etnische zuivering’

Uit nieuwe gelekte documenten blijkt dat Israël haar eigen Arabische onderdanen als ruilmiddel wilde inzetten bij vredesonderhandelingen

Tijdens gesprekken tussen de toenmalige Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni en de Palestijnse premier Ahmed Qorei in 2008 stelde Livni twee maal voor om Israëlische Arabieren naar Palestijns grondgebied te verplaatsen. Qorei ging niet akkoord met het voorstel.

Eén op de vijf bewoners in Israël is Arabier. Bij de oprichting van de Joodse staat in 1948 zijn ze er blijven wonen. Opvallend is dat hoewel ze de Israëlische nationaliteit hebben, Israël toch van ze af wil.

Uit documenten die de Britse krant The Guardian en de Arabische nieuwszender Al-Jazeera naar buiten hebben gebracht blijkt dat de Palestijnse Autoriteit veel concessies heeft willen doen om tot een vredesregeling met Israël te komen in de vorm van een twee staten oplossing.

De documenten melden ook dat Condoleezza Rice, destijds de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, tijdens de vredesonderhandelingen voorstelde om de Palestijnen een ‘nieuwe thuis’ te geven in Zuid-Amerika.

The Guardian: Papers reveal how Palestinian leaders gave up fight over refugeesCondoleezza Rice: send Palestinian refugees to South America

cc-foto: Michael

Geef een reactie

Laatste reacties (125)