163

Israël zet Rutte voor schut

Update: Rutte: 'Het is een ding geworden omdat ik een afspraak zou hebben afgezegd, maar dat is niet waar' ... Ook Timmermans wuift 'ophef' weg

Israël staat niet toe dat premier Rutte tijdens zijn officiële bezoek een door Nederland gefinancierde containerscanner in gebruik neemt. De scanner maakt het mogelijk de inhoud van zeecontainers effectief en snel te controleren. Daarmee wordt onder meer de handel tussen Nederland en de Palestijnse gebieden bevorderd.

Premier Rutte en president Abbas

Update 23.00
Zondagavond, na afloop van de eerste dag van zijn bezoek aan Israël, zei premier Rutte dat de relatie tussen Nederland en de Joodse staat wordt getekend door ‘een diepe verbondenheid’. Ook premier Benjamin Netanyahu was tevreden. “Ik zou willen dat al mijn buitenlandse betrekkingen zo goed waren als die met Nederland”, sprak hij.

Tijdens een persbriefing zei Rutte zondagavond ‘moe’ te worden de discussie rondom de scanners. De premier:

Het is een ding geworden omdat ik een afspraak zou hebben afgezegd, maar dat is niet waar. Het was al weken bekend dat het niet zou gaan lukken. Over de reden moet ik helaas zwijgen.”

Update 20.15

“Als je serene rust wil, dan moet je naar Zwitserland gaan”, aldus de minister van Buitenlandse Zaken over de ophef tijdens het bezoek van hem en premier Rutte aan Israël. Hij vindt het incident, waarbij Rutte de ingebruikname van een door Nederland betaalde containerscanner voor grenscontrole werd afgeblazen, niet schokkend. Ook zijn eigen bezoek en de problemen die zich daarbij voordeden, vindt hij niet vreemd. Zijn wandeling door Hebron werd afgeblazen, nadat hij bezwaar had gemaakt tegen begeleiding door Israëlische militairen door het Palestijnse Hebron. “Ik denk dat het te maken heeft met de huidige situatie rond het onderhandelingsproces”, aldus Timmermans. Hij zegt de militaire begeleiding te hebben geweigerd om geen precedent te scheppen. Hij wilde voorkomen dat voortaan alle buitenlandse bewindslieden voortaan begeleiding krijgen. Het was in de eerste instantie overigens de bedoeling dat ongewapende Palestijnen met hem mee zouden gaan.

Update 12:50
Minister Timmermans heeft een bezoek aan de Palestijnse stad Hebron afgezegd na een conflict met Israël, meldt NRC:

Minister Timmermans zou vanochtend de oude stad van Hebron bezoeken in de Palestijnse gebieden. Israël stond erop dat de minister daarbij begeleid zou worden door het Israëlische leger. Timmermans wilde, net zoals andere ministers die Hebron hebben bezocht, door het Palestijnse deel kunnen lopen zonder bescherming van de Israëli.

Eerder:

Voor zondag stond een gala gepland om de ingebruikname van twee containerscanners te vieren. Die scanners maken aan douanebeambten bij de grenzen met Palestina zichtbaar wat zich in een container bevindt. De scanners zijn een gift van Nederland en bedoeld om de export van goederen vanuit de Palestijnse gebieden te bevorderen. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans verklaarde in oktober tegenover de Tweede Kamer:

De plaatsing van de scanner kan zorgen voor een aanzienlijke vergroting van de Palestijnse handelsmogelijkheden met Jordanië en het achterland (Golfstaten). De scanner is in staat om inkomende containers in plaats van pallets te scannen, wat de omvang en snelheid van de import zal vergroten.

Bovendien maken de scanners het mogelijk dat er weer goederen vervoerd kunnen worden tussen de Palestijnse Westbak en Gaza. Het Israëlische ministerie van Defensie ziet dat laatste absoluut niet zitten en heeft de ingebruikname op het laatste moment verboden. Premier Rutte is daardoor ernstig in verlegenheid gebracht en heeft woedend gedreigd het gala voor vandaag af te gelasten.

Haaretz: Israel and Netherlands in row over security scanner at Gaza border (betaalde toegang)

cc-foto: Minister-President Rutte in gesprek met de Palestijnse president Abbas tijdens zijn reis door Israël en Palestina

Geef een reactie

Laatste reacties (163)