45

Israëli’s en Palestijnen onderhandelen over vredesonderhandelingen

Overleg zat drie jaar muurvast ... Onderhandelaars treffen elkaar tijdens iftar-diner bij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry

Maandag schuiven Israëlische en Palestijnse onderhandelaars bij elkaar aan tafel in Washington voor hernieuwde vredesbesprekingen. Maandag en dinsdag zullen de eerste formele gesprekken, na drie jaar, plaatsvinden, waarin afspraken gemaakt moeten worden over de voortzetting van de onderhandelingen. Er wordt dus onderhandeld over de onderhandelingen.

In aanloop naar de onderhandelingen heeft Israël aangekondigd 104 Palestijnse gevangenen te zullen vrijlaten, die ruim voor de Oslo-akkoorden werden vastgezet. De gevangenen hebben tussen de 19 en 30 jaar in detentie gezeten. Hiermee komt Israël aan één van de voorwaarden van de Palestijnen tegemoet. Wat er met de vrijgelaten gevangenen gaat gebeuren is nog onduidelijk. De Israëlische veiligheidsdienst heeft per gevangene een advies uitgebracht waarin het stelt dat een aantal alleen in het afgesloten Gaza uitgezet mag worden, anderen zouden op hun beurt alleen overzees uitgezet mogen worden.

De Israëlische krant Haaretz meldt dat buiten het regeringsgebouw zo’n vijftig demonstranten bijeenkwamen om te betogen tegen de vrijlating. NOS spreekt over honderden betogers.

Israël wordt vertegenwoordigd door de minister van Justitie, Tzipi Livni en Netanyahu’s speciaal gezant Isaac Molho. Namens de Palestijnen zal onderhandelaar Saeb Erekat de bijeenkomst bijwonen. De drie zullen elkaar treffen tijdens een iftar-diner waarbij het vasten wordt verbroken, thuis bij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry.

Naftali Bennett, de Israëlische minister van Economie is fel tegen de vrijlating van de gevangenen en tegen de onderhandelingen met de Palestijnen. Hij noemt een tweestatenoplossing ‘fundamenteel fout’.

Haaretz: Israel and Palestinians to resume peace talks in Washington on Monday night

Geef een reactie

Laatste reacties (45)