194

‘Israëlisch grondoffensief in Gaza nabij’

Israëlische minister wil 75.000 reservisten oproepen. Dat zijn er 15.000 meer dan bij de oorlog tegen Libanon in 2006

Israël staat op het punt een beslissing te nemen om troepen richting Gaza te sturen. De Israëlische minister van Defensie Ehu Barak zou 75.000 reservisten willen mobiliseren. Dat melden bronnen binnen de Israëlische politiek. Dit signaal zou wijzen op een komend grondoffensief.

Het Israëlische leger heeft inmiddels drie wegen naar de Gazastrook afgesloten. Het zou de eerste operatie zijn sinds de winter van 2008-2009. Toen kwamen bij een grondoffensief zo’n 1400 Palestijnen om tegenover 13 Israëliërs.

Volgens Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom gaan er nu al verschillende divisies van het Israëlische leger richting Gaza. De oproep om 75.000 reservisten te mobiliseren duidt volgens hem op serieuze voorbereidingen. Bij de oorlog tegen Libanon in 2006 riep Israël 60.000 reservisten op.

Sinds de Israëlische aanslag op Hamas-leider Ahmed Jabari afgelopen week vliegen raketten over en weer van zowel de kant van Israël als Gaza. Bij de luchtaanvallen zijn zowel in Israël en Gaza slachtoffers gevallen. Volgens de Palestijnse activist Ali Abunimah zijn er aan de Palestijnse kant 24 doden gevallen, waar nog eens 12 doden van afgelopen week bij opgeteld moeten worden. Volgens Al Jazeera zou ook een vluchtelingenkamp in het noorden van Gaza zijn gebombardeerd.

Israël is er met de raketaanvallen op gericht de militaire infrastructuur in Gaza lam te leggen. Tunnels en wapenopslagplaatsen zijn het doelwit. Eikelboom was vandaag bij een begrafenis van een slachtoffer aan Israëlische kant. Gaza beschikt in vergelijking met vorige aanvallen over langeafstandsraketten die vanuit Gaza het Israëlische hart Tel Aviv kunnen bereiken.

De Egyptische premier Kandil bracht vanmiddag een bezoek aan de Gazastrook. Hij wil zich gaan inzetten voor een wapenstilstand. Hij veroordeelde de Israëlische aanvallen op Palestijnse doelen als “agressie” en sprak van een “ramp” voor de Gazastrook, waar snel een einde aan moet komen.

Net als VN-generaal Ban Ki-Moon riep premier Rutte vanavond zowel Israel als Hamas op te stoppen met de luchtaanvallen. Een woordvoerder van Ban Ki-Moon liet weten.

De secretaris-generaal is ontzettend bezorgd over het aanhoudende geweld in Gaza en Israël en sterk verontrust over het stijgende aantal burgerdoden. Raketaanslagen zijn onacceptabel en moeten per direct stoppen. Israël moet maximale terughoudendheid betrachten.”

De VN-generaal zal waarschijnlijk morgen een bezoek brengen aan de regio.

NRC: Israel wil 75.000 reservisten mobiliseren – sluit wegen Gaza
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (194)