9

Israëlisch modeblad neemt bus-segregatie op de stilletohak

Tijdschrift BelleMode zet zich met sexy fotoreportage af tegen de ultraorthodoxie

Het Israëlische modetijdschrift BelleMode heeft de afgelopen week voor controverse gezorgd met een sexy fotoserie over de segregatie tussen mannen en vrouwen in bussen. Dat schrijft de Jerusalem Post vrijdag. De foto’s spelen met het traditionele ultra-orthodoxe uiterlijk, strak, zwart, en de seksueel gefrustreerde ondertoon van orthodoxe denkbeelden over man-vrouwverhoudingen.

De segregatie van mannen en vrouwen op buslijnen die door orthodoxe buurten gaan, heeft in Israël veel stof op doen waaien. En hoewel het officieel verboden is, gebeurt het nog steeds.

Ultraorthodoxe joden willen mannen en vrouwen zo veel mogelijk scheiden. Vrouwenrechtenorganisaties vinden dat vrouwen tot tweederangs burgers worden gemaakt door ze naar de achterkant van de bus te verwijzen. En ook internationaal is er veel kritiek op de discriminerende praktijk, onder andere van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. 

BelleMode-hoofdredacteur Maya Pollack vindt mode bij uitstek een medium om de uitsluiting van vrouwen in de Israëlische samenleving aan de kaak te stellen, schrijft Jerusalem Post. “Het idee van de fotoreportage was om tegenover dat hele bescheiden en teruggetrokken iets rebels en sexy te plaatsen”, zegt zij.

De modewereld wordt ook vaak verweten vrouwen te objectiveren. Hierop reageert Pollack: “Zo lang het smaakvol gebeurt en de vrouw in kwestie niet schaadt, zie ik geen probleem.”

De betrokken fotograaf Lior Nordmann zegt dat de vrouwelijke seksualiteit belangrijk is. Reagerend op de stelling van de ultraorthodoxen dat vrouwen bescheiden (oftewel bedekt) gekleed moeten gaan om ongewenste mannelijk aandacht te voorkomen, zegt Nordmann: “Ik ben zeker vier keer per week omringd door schaars geklede vrouwen en ik kan me ook prima beheersen.”

Jerusalem Post: Fashion magazine takes on bus segregation

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (9)