504

Israëlische commando’s richten bloedbad aan bij aanval op hulpkonvooi

[Video] Livebeelden van de militaire actie ... 19 activisten aan boord gedood … Israël censureert berichtgeving … Hulporganisatie: konvooi voer in internationale wateren ... Verhagen wil actie nog niet veroordelen … Kritische Israëli's trekken vergelijking met uitzichtloze Vietnam-strategie

Bij een Israëlische aanval op een konvooi van zes schepen met hulpgoederen zijn 19 doden gevallen. De schepen met aan boord honderden internationale activisten, waaronder vooral Turken, wilden de blokkade van Gaza doorbreken en 10.000 ton goederen afleveren.


Volgens een Israelisch militair radiostation zijn er 16 doden gevallen bij een gewapende aanval op een humanitair hulpkonvooi dat met hulpgoederen onderweg was van Istanbul naar Gaza. Dat meldt Al Jazeera. Israëlische commando’s hebben in de vroege ochtend het konvooi geënterd. De berichtgeving door Israëlische media is aan banden gelegd. 

Eerder citeerde het AD een Israelisch televisiestation. Dat station meldt dat er tien doden en tientallen gewonden zijn gevallen bij de aanval. Een van de gewonden is een journalist die meldde dat de witte vlag was gehesen. Het konvooi voer volgens de organisatoren, de internationale mensenrechtenorganisatie Beweging Vrij Gaza (FGM) en een Turkse organisatie, op dat moment in internationale wateren. Al-Jazeera meldde eerder dat het konvooi zijn koers had verlegd om een confrontatie met de Israëlische marine te voorkomen. De Israelische strijdkrachten noemden het konvooi ‘een provocatie’ en hebben een schip in beslag genomen en naar een Israelische haven geleid. Volgens het Israëlische leger werden de commando’s door de activisten aangevallen met ijzeren staven waardoor hun leven bedreigd werd en ze het vuur moesten openen.

Aan boord van een van de schepen bevindt zich de Nederlandse antropologe Anne de Jong. Over haar lot is nog niets bekend. Ook zijn er drie leden van het Europees parlement aan boord, evenals Nobelprijswinnares Mairead Corrigan Maguire en de 85-jarige Hedy Esptein die de Holocaust overleefd heeft.

Minister Verhagen wilde op Radio 1 de aanval – nog – niet veroordelen maar zegt geschokt te zijn en eist een onderzoek (audio). 

Vanavond om 17:30 wordt er bij de Israëlische ambassade in Den Haag een demonstratie gehouden. In tal vand landen vinden protesten plaats.

UPDATE 14:29 Het aantal doden is opgelopen tot 19, meldt de Volkskrant. Op de Twitter-account van een van de twee Nederlandse activisten wordt de arrestatie gemeld van 15, mogelijk 16, internationale activisten waaronder Ierse, Belgische en Nederlandse burgers.

UPDATE 19:59 Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er twee Nederlanders door Israël gevangen worden gehouden.

UPDATE 20:49 Veiligheidsraad Verenigde Naties komt in spoedzitting bijeen in New York.

UPDATE 00:24 De israëlische krant Haaretz spreekt van een Vietnam-situatie: “We verdedigen niet langer Israël, we verdedigen het beleg van Gaza.”

Video NOS: Israël valt pro-Palestijns hulpkonvooi aan

De Pers: Israël valt hulpvloot Gaza aan

BBC: Deaths as Israeli forces storm Gaza aid ship

New York Times: 14 Reported Killed as Israel Attacks Boats Headed to Gaza

Haaretz: A Special Place in Hell / The Second Gaza War: Israel lost at sea

Geef een reactie

Laatste reacties (504)