60

Israëlische en Iraanse film strijden om Oscar

Israëlische nieuwszender laat voor het gemak de nominatie van het geboycotte Iran even achterwege

Iran en Israël strijden dit jaar om de Oscar voor beste buitenlandse film van het jaar. De nominatie komt op het moment dat de gemoederen tussen de landen flink oploopt vanwege de westerse olieboycot die wordt gesteund door Israël. De Israëlische nieuwszender Jewish News One laat voor het gemak dan ook maar even achterwege te laten zien dat ook Iran achter het nominatiebordje schuilt.


De politieke strijd van Israël voert zelfs in de filmwereld de boventoon terwijl de nominaties Footnote (Israël) en A Separation (Iran) ver van politieke strijd af staan. De film van Joseph Cedar (Israël) en Asghar Farhadi (Iran) hebben zelfs hun thema gemeen. Ze gaan beiden over de pijn en het leed in families. Waarschijnlijk de reden waarom de films zo goed vallen bij het publiek.

A Separation won vorig jaar de Gouden Beer op het Berlijns Filmfestival. Joseph Cedar won eerder in zijn carrière al eens een Oscar met zijn film Beaufort (2008) die gaat over de laatste dagen van de Libanon oorlog.

Lees meer over de Israëlische betrokkenheid bij de Iraanse olieboycot in de opinie van Mercita Coronel: Als Iran geboycot moet worden, dan ook Israël
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (60)