37

Israëlische menigte doodt onschuldige Eritrese vluchteling

Volgens directeur Human Rights Watch Israël-Palestina, een tragische gebeurtenis veroorzaakt door opruiende Israëlische politici

Een Eritrese vluchteling is door een Israëlische beveiliger neergeschoten en door een menigte belaagd en mishandeld. Mensen sloegen en schopten de man en gooiden met voorwerpen naar hem omdat zij dachten dat hij een terrorist was. De man is zondagavond in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

De menigte dacht dat de Eritrese man bij de 21-jarige dader van Palestijnse komaf hoorde die een Israëlische militair doodschoot en tien anderen verwondde. De daadwerkelijke dader werd gedood door de politie maar een Israëlische beveiliger wees het Eritrese slachtoffer aan als handlanger, schoot op hem en de menigte volgde. Op dat moment was er geen enkele aanwijzing dat de vluchteling een terrorist was maar hij zou enkel vanwege zijn huidskleur verdacht zijn geweest.  

De Israëlische overheid noemt het een ‘vreselijk incident’ en doet onderzoek naar de daders uit de menigte. Een woordvoerder zegt:

Het zijn mensen die hem sloegen en op hem intrapten terwijl hij voor niemand een bedreiging vormde

Het Amerikaanse station NBC News meldt de reactie van een eigenaar van een kinderdagverblijf, die de werkgever van het slachtoffer was:

Hij was een goed persoon, bescheiden en stil. Zover ik weet was hij op weg om zijn visum te vernieuwen en zou hij terug naar werk komen maar hij kwam maar niet aan” 

Ook vermeldt het medium een getuigenverklaring van een omstander die het slachtoffer ook voor terrorist aanzag.

“Als ik had geweten dat hij geen terrorist was, had ik zijn leven beschermd als de mijne. Mensen doen uit angst dingen waar ze zich niet bewust van zijn. Ik heb de hele nacht niet geslapen. Ik vind het walgelijk wat er is gebeurd.

Volgens Sari Bashi, directeur Human Rights Watch (HRW) Israël-Palestina is de dood van de vluchteling een tragisch incident dat  – met het huidig politieke klimaat – helaas te verwachten viel. 

De dood van een asielzoeker veroorzaakt door veiligheidsagenten en een boze menigte is tragisch maar de uitkomst van een klimaat waarin Israëlische politici burgers aanmoedigen de wet in eigen handen te nemen

cc foto: Kaitlyn ni Donovan

Geef een reactie

Laatste reacties (37)