123

Israëlische militairen: ‘Leger beschermde Palestijnse burgers onvoldoende’

Ruim zestig Israëlische militairen zeggen dat de claim van Tel Aviv dat Palestijnse burgers zoveel mogelijk werden ontzien, niet waar was

Tijdens de Gaza-invasie door Israel heeft het Israëlische leger er niet alles aan gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen, ondanks dat dit wel werd geclaimd door de regering. Dat zeggen ruim zestig Israëlische militairen via de Israëlische vredesbeweging ‘Breaking the silence’. De militairen waren zelf betrokken bij de strijd tussen Israel en Hamas.

Volgens de Verenigde Naties vielen er 2.293 doden te betreuren als gevolg van de Israëlische aanvallen, waarvan 1.492 Palestijnse burgers. Volgens de Israëlische militairen past het Israëlische leger doelbewust een strategie toe waarin de levens van eigen soldaten belangrijker worden gemaakt dan die van ‘vijandige’ burgers.

Het leger van Israel strooide folders rond boven een bepaalde woonwijk met het bevel om voor een bepaalde deadline het gebied te verlaten. Het leger beschouwde alle aanwezigen vervolgens niet meer als burgers. ‘Het eigen doodvonnis werd daarmee getekend,’ zegt een getuigenis.

NRC: Israëlische militairen: leger beschermde burgers Gaza te weinig

Breaking the silence

Cc-foto: Adlun1

Geef een reactie

Laatste reacties (123)