29

Israëlische politie wil dat Netanyahu wordt vervolgd wegens corruptie

De Israëlische politie heeft geadviseerd premier Benjamin Netanyahu te vervolgen in verband met twee gevallen van omkoping. Dat meldt Haaretz dinsdag. Eerder al was de politie een onderzoek gestart en heeft nu naar eigen zeggen voldoende bewijs verzameld dat Netanyahu schuldig is.

Het gaat om de zogeheten Zaak 1000 en Zaak 2000. In het geval van de eerste wordt Netanyahu ervan verdacht luxe cadeaus te hebben ontvangen van rijke donoren in ruil voor politieke gunsten. De tweede zaak beschuldigt Netanyahu ervan een deal te hebben gesloten met de een-na-grootste krant in het land Yedioth Ahronoth: in ruil voor positieve berichtgeving zou de premier het de grootste rivaal van de krant, het gratis blad Israel Hayom, moeilijk maken.

In Zaak 1000 zou Netanyahu onder meer champagne, sigaren, juwelen en kleding hebben gekregen, zowel systematisch als ook op eigen verzoek. In totaal gaat het om cadeaus ter waarde van ruim 225.000 euro. Een van de donoren, de Hollywood-filmproducent Arnon Milchan zou zijn cadeaus significant groter en duurder hebben gemaakt nadat Netanyahu eenmaal tot premier was gekozen. Kort daarop drukte Netanyahu de zogenaamde “Milchan wet” door het parlement, een wet die erop toeziet dat Israëliërs die na een tijd in het buitenland terugkeren, een fikse belastingkorting krijgen.

Dinsdagavond hield Benjamin Netanyahu een persconferentie waarin hij zei dat de politie geen zaak heeft, ‘omdat er niets is’. Ook beschuldigde hij de politie ervan ‘de publieke zaak’ te hinderen. Sinds bekend werd dat de politie-onderzoek deed naar corruptie van Netanyahu, heeft de premier zich herhaaldelijk negatief uitgelaten over de politie en over individuele politiemedewerkers en nam hij hun integriteit openlijk in twijfel.

De aanbevelingen van de politie zijn evenwel niet meer dan een advies. Het is nu aan de procureur-generaal om te beslissen of de Israëlische premier inderdaad in staat van beschuldiging gesteld wordt.

cc-foto

Geef een reactie

Laatste reacties (29)