Laatste update 14:58
74

Israëlische schietbaan leert toeristen op Palestijnen te schieten

Een schietbaan in Israël is onder vuur komen te liggen omdat toeristen er als “uitje” kunnen leren om op Palestijnen te schieten. Onder de noemer contraterrorismetraining krijgen toeristen er tegen betaling echte wapens, geladen met echte munitie, waarna zij zich mogen uitleven op doelwitten in Palestijnse klederdracht.

Het gaat om Caliber 3, opererend op de Westelijke Jordaanover en geleid door voormalig Israëlisch militair Sharon Gat. Onder de pakketten die kunnen worden afgenomen bevinden zich onder meer woestijnoverlevingstactieken, de vechtsport Krav Maga en militair abseilen, waarbij gebruik gemaakt wordt van paintballwapens. Maar wat nu stof doet opwaaien is het onderdeel ‘ultimate shooting adventure. In dat pakket worden terreuraanvallen gesimuleerd, waarbij de daders zonder uitzondering zijn uitgedost in Palestijnse kledij. De toeristen ruilen hier de paintballwapens in voor echte geweren.

De schietbaan, die zijn deuren opende in 2003 en inmiddels zes vestigingen heeft, was oorspronkelijk niet toegankelijk voor toeristen. Dankzij een versoepeling van overheidsbeleid zijn zij nu wel welkom. Volgens de eigenaar van Caliber 3 komen er jaarlijks tussen de 15.000 en 25.000 toeristen op af. Vooral uit de Verenigde Staten, maar in toenemende mate ook uit China, Rusland, Italië en Frankrijk.

Volgens Gat is het verbod op toeristenactiviteiten opgeheven omdat de Israëlische regering ‘het belang inziet van wat we doen. Mensen die onze cursussen volgen, worden ambassadeurs van de staat Israël’.

Het Britse The Independent heeft Cargo 3 om een reactie gevraagd, maar heeft die niet gekregen.

Bronnen: Haaretz, Independent

Geef een reactie

Laatste reacties (74)