Laatste update 11:30
88

Israëlische sluipschutters schieten ongewapende Palestijn dood en juichen

Op internet zijn videobeelden opgedoken waarin te zien is hoe een ongewapende Palestijn door het hoofd wordt geschoten door een Israëlische sluipschutter. De moord is gefilmd door een collega van de schutter. Na het dodelijke schot is te horen hoe de Israëlische soldaten juichen.

De actie werd gefilmd door een verrekijker, de dader is niet in beeld. Te zien is hoe drie Palestijnen naar het grenshek tussen Gaza en Israël lopen. De soldaten overleggen wie er neergeschoten moet worden. Omdat het eigenlijke doelwit blijft bewegen, en daarna achter een rol prikkeldraad staat, vraagt een van de soldaten eerst of dan maar een kind moet worden neergeschoten. Nadat het dodelijke schot wordt gelost juichen de soldaten over de treffer en vermaken zich hoorbaar met de Palestijnen die het veld op komen rennen.

De video verscheen een dag nadat het Internationaal Strafhof in Den Haag liet weten de situatie langs de grens met Gaza nauwlettend te volgen. Bij Palestijnse demonstraties zijn in tien dagen tijd 32 Palestijnen gedood door Israëlische schutters en raakten ruim 2500 anderen gewond. Uit beelden is gebleken dat van de neergeschoten demonstranten geen enkele dreiging uitging en dat veel van hen niet eens in de buurt van het grenshek stonden. Afgelopen vrijdag werd ook een Palestijnse journalist die duidelijk herkenbaar was als onderdeel van de pers doodgeschoten. Vijf andere journalisten werden ook neergeschoten, maar overleefden het. Ook medische hulp werd onder vuur genomen door Israëlische soldaten.

Nadat maandag de nieuwe video naar buiten kwam, reageerden diverse Israëlische politici geschokt, maar zeiden ook vertrouwen te hebben in ‘de hoge moraal van het Israëlische leger’ en het vermogen de eigen acties zorgvuldig te onderzoek. Het Israëlische leger heeft inmiddels gezegd zelf onderzoek te doen naar de actie, maar zegt ook dat de gebeurtenis ‘maanden geleden’ heeft plaatsgevonden. Volgens mensenrechtenorganisatie B’Tselem is het aangekondigde onderzoek ‘betekenisloos’, aangezien het leger er een gewoonte van maakt de eigen wandaden ten opzichte van de Palestijnen onder de mat te vegen. Ook zegt de organisatie dat de video ‘helemaal niet maanden oud is’ en: ‘Zo gaat het al 51 jaar’.

Pas op: schokkende beelden

Bronnen: The Rights Forum, The Times of Israel / Beeld: Screenshot

Geef een reactie

Laatste reacties (88)