128

Israëlische soldaten mishandelen tv-ploeg na dood Palestijnse jongen

Later bleek dat de gedode 17-jarige jongen een speelgoedpistool bij zich had

In Hebron is donderdag een tv-ploeg van Reuters mishandeld door IDF-soldaten. De twee cameramannen werd verboden naar de plek te gaan waar de avond ervoor een Palestijnse jongen werd gedood door Israëlische soldaten. De twee cameramannen werden door soldaten geslagen en gedwongen zich uit te kleden. Voordat de soldaten hen achterlieten werden ze ook nog bestookt met traangasbommen.

Een Palestijnse nieuwsorganisatie die gelieerd wordt aan Hamas mocht ook het checkpoint niet passeren. Eén van de cameramannen van Reuters moest naderhand naar het ziekenhuis afgevoerd worden voor behandeling.

Hebron ligt op de Westelijke Jordaanoever, maar staat onder toezicht van het Israëlische leger. Er wonen ongeveer 800 kolonisten tussen 30.000 Palestijnen. De laatste weken is het weer onrustig in de oude stad vanwege jongeren die er met stenen naar soldaten gooien.

Woensdag spotten grenswachten de 17-jarige Muhammad Salameh (17) vlakbij een checkpoint. Omdat ze dachten dat hij een pistool bij zich droeg, werd hij onder vuur genomen en overleed. Later bleek dat hij een speelgoedgeweer bij zich droeg, zo meldt de Israëlische krant Haaretz.

De cameramannen van Reuters zeggen dat zij ervan werden verdacht werknemers B’Tselem te zijn. Dat is Israëlische mensenrechtenorganisatie die zich met name richt op de gewelddadigheden in de Westelijke Jordaanoever. Reuters directeur Stephen J.Adler heeft zijn beklag gedaan bij de Israëlische autoriteiten over de manier waarop zijn journalisten zijn mishandeld. De Israëlische autoriteiten zeggen de beschuldigingen serieus te nemen, maar hebben nog geen officiële verklaring gegeven over het incident met de 17-jarige Muhammad Salameh.

Haaretz: IDF soldiers assault two Reuters cameramen in Hebron

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (128)