Laatste update 17:14
36

Israëlische voetbalfans juichen voor Iran

Politici kunnen roepen wat ze willen, burgers doen doorgaans toch echt wat ze zelf willen. In weerwil van de harde retoriek die doorgaans wordt uitgewisseld tussen de leiders van Israël en Iran, zijn er vele Israëliërs die Iran openlijk steunen tijdens het WK Voetbal, schrijft Al Monitor. Dit heeft een historische reden: de voorouders van veel Israëliërs zijn ooit vanuit landen in de regio (waaronder Iran) naar wat nu Israël is getrokken. Velen voelen zich daarom nog verbonden met de landen van herkomst van hun voorouders. Bovendien is het nationale elftal niet bepaald geweldig – wat het kiezen voor andere landenteams die wel deelnemen logisch maakt.

Uit cijfers van het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat een kleine 150.000 Joden van Iraanse komaf zijn, een half miljoen wortels heeft in Marokko en nog eens 200.000 in (vooral) Algerije en Egypte. Met die cijfers in het achterhoofd is het dan ook niet zo gek dat het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zich ook van haar sportiefste kant laat zien tijdens dit WK Voetbal. Via haar Twitter account betreurt ze het dat Israël er niet bij is, maar wenst ze de andere teams uit de regio succes, waaronder Iran:

Een ander voorbeeld van een Israëlische burger die zich niets aantrekt van de hardliners in zijn land, is de kunstenaar Matan Pinkas. Zelf van Iraanse komaf, trekt hij met zijn ‘mobiele Iraanse ambassade’ door Jeruzalem, in een poging ‘om conflicten bij onze leiders te laten en niet bij de mensen.’ Pinkas krijgt veel steun uit binnen- en buitenland. Zijn bijzonder project is hier te zien:

Cc-foto: John Perry

Geef een reactie

Laatste reacties (36)