Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Istanbul verbiedt Gay Pride

  •  
17-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
3673940130_09c354d84b_z
De Gay Pride-parade in Istanbul die gepland stond, voor volgende week zondag, is verboden door de gouverneur. De gouverneur weigert een vergunning af te geven omdat hij de veiligheid van de deelnemers en de bescherming van de openbare orde niet zou kunnen garanderen. Nationalistische groeperingen hebben gedreigd de feestelijke demonstratie, die jaarlijks tienduizenden mensen trekt, koste wat kost te zullen stoppen.
De Gay Pride wordt sinds 2003 in Istanbul gevierd en wordt door sommigen als het grootse Pride-evenement in de moslimwereld omschreven. In 2013 kwamen er zo’n 100.000 mensen op het evenement af. De conservatieve AKP-regering van president Erdogan, die zich in toenemende mate bemoeit met de seksuele moraal van haar bevolking, heeft de Gay Pride vorig jaar ook al verboden. Pride-deelnemers die toch de straat op gingen, werden toen door de politie met waterkanonnen en rubber kogels uiteen gedreven.
Cc-foto: de Gay Pride in Istanbul op het Taksimplein in 2009, Isa fakir
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.