38

Italiaans dorp verklaart zich onafhankelijk

Protest tegen het beleid van de regering Berlusconi

Het Italiaanse dorpje Filettino heeft zich onafhankelijk verklaard en is zijn eigen bankbiljetten gaan drukken.

Dat meldt Trouw. Het dorp is tot die opmerkelijke stap gekomen uit protest tegen de bezuinigingen die door Rome worden opgelegd. Een van die maatregelen houdt in dat alle dorpen met minder dan 1000 inwoners moeten fuseren met het naastgelegen dorp. Dat gaat de inwoners van Filettino te ver. Trouw schrijft:

Het land is samengesteld uit ontelbare stadsstaatjes die trots zijn op hun eigen tradities en dialecten, en de gemeenten vrezen hun identiteit te verliezen als ze moeten fuseren. Sommigen hebben gezegd asielzoekers uit Libië binnen te halen, om maar over de grens van 1000 inwoners te komen.  

De burgemeester van Filettino riep daarom het dorp uit tot een onafhankelijk prinsdom met hem als staatshoofd en een eigen munt, de Fiorito. Die wordt nu gebruikt in lokale winkels, maar ook aangeschaft door de toeristen die massaal afkomen op het normaal zo rustige dorp. En het is geen ludieke grap, waarschuwt de burgemeester. Als de kleine republiek als San Morino kan overleven, waarom zou Filettino dan geen bestaansrecht hebben?

Blijf onafhankelijk: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (38)