Laatste update 17:38
87

Italiaans offshore schip mag haven niet meer in na uit zee redden migranten

De Italiaanse regering voert de acties tegen vluchtelingen op. Het particuliere schip Vos Thalassa, dat ondersteuning verleent aan de offshore industrie, mocht geen Italiaanse haven in omdat er 66 geredde bootmigranten aan boord waren. Maandagavond ontving de bemanning een noodsignaal voor de Libische kust en arriveerde nog voor de kustwacht. Vervolgens wilde het schip na het aan boord nemen van de migranten een Italiaanse haven opzoeken maar dat werd verboden door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Eerder al verbood de regering schepen van hulporganisaties met geredde bootmigranten af te meren in Italiaanse havens. Het is voor het het eerst dat de beroepsvaart getroffen wordt door het hardvochtige beleid. In de praktijk betekent het dat de regering wil dat in nood verkerende migranten aan hun lot worden overgelaten. Het officiële doel van de extreemrechtse bewindslieden is dat er geen enkele vluchteling meer Italië binnenkomt. In het geval van de Vos Thalassa wordt gesteld dat de bemanning de reddingsactie over had moeten laten aan de Libische kustwacht. Redders worden er door de regering van beschuldigd mensensmokkelaars te zijn dan wel daar mee samen te werken.

Nadat de migranten overgezet waren op een schip van de Italiaanse kustwacht verklaarde een minister van de populistische M5S op Twitter: “Trots op de Italiaanse kustwacht, die met het schip Diciotti 60 migranten aan boord heeft genomen die het leven van de Italiaanse kruiser Vos Thalassa in gevaar brachten. Nu snel het onderzoek starten om de lastposten te straffen.”

De Vos Thalassa, die voor zijn werk patrouilleert in de Middellandse Zee, heeft vaker mensen gered, in 2017 zelfs een keer duizend op een dag.

cc-foto: Jonas

Geef een reactie

Laatste reacties (87)