11

Italiaanse bende verkocht vijf jaar lang nep-biovoedsel

Megafraude met biologische voedsel ontdekt. Italiaanse ambtenaar gaf onterecht biologische certificaten af aan agrarische producenten

In Italië heeft een bende in vijf jaar 700.000 ton voedsel als nep-biologisch voedsel verkocht. De Italiaanse politie arresteerde vandaag zeven mensen en nam 2500 ton nep-biovoedsel in beslag.

Het nep-biologisch voedsel dat sinds 2007 de handel is opgekomen had met de biologische stempel bijna een waarde van 300 miljoen euro. Uit onderzoek blijkt nu achteraf dat het om normaal geteeld voedsel gaat. De export ging niet alleen naar Nederland, maar ook naar België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Hongarije.

Italië heeft van alle Europese landen het grootste aantal biobedrijven. De sector heeft een jaaromzet van zo’n 3 miljard euro. De politie arresteerde vandaag onder andere bestuurders van agrarische producenten waaronder Bioecoitalia, Sona en Sunny Land, en een medewerker van een overheidsinstantie die certificaten uitgeeft voor biologisch voedsel.

Trouw: 2500 ton nep-biovoedsel uit Italië naar Nederland
cc-foto: Thilo Hilberer

Kun je biologische voedsel nog wel vertrouwen: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (11)