Laatste update 21:28
138

Italiaanse imam reageert met veelzeggende foto op boerkiniverbod

Izzedin Elzir, imam in de Italiaanse stad Florence, heeft met een enkele foto op Facebook het debat over het boerkiniverbod een nieuwe impuls gegeven. Op de foto zijn nonnen te zien die in hun habijten pootje baden op het strand. De imam heeft de foto zonder enig commentaar geplaatst maar de posting werd inmiddels al bijna 3000 keer gedeeld. Italiaanse media pikten de kritiek op en nu vindt het beeld ook zijn weg naar de internationale pers.

De imam, die ook voorzitter is van de unie van Italiaanse moslimgemeenschappen, zegt dat hij het spijtig vindt dat politici zich bezighouden met hoe moslima’s zich kleden in plaats van met de politieke en economische noden van hun burgers. Volgens Elzir vergeten de critici dat de kleding aan de basis staat van de Westerse beschaving. De heilige Maria, moeder van Jezus, wordt overal afgebeeld met kleding die overeenkomt met die van moslima’s. Hij zegt veel steun te hebben gekregen van katholieken. Critici wijzen er op dat de vergelijking met de habijt van nonnen geen pas geeft omdat het een uniform is en geen burgerkleding zoals de boerkini.

Door wie de foto is gemaakt en wanneer is niet bekend.

De Facebook-account van de imam werd kort na het posten van de foto woensdag geblokkeerd. Volgens het sociaal netwerk gebeurde dat omdat ze een waarschuwing kregen dat de account gehackt was. Pas vrijdag, na overleg van zijn identiteitsbewijs, werd de account weer geactiveerd.

Overigens is de discussie over het verbod vele malen groter dan het verschijnsel zelf. Trouw schrijft:

Frankrijk debatteert nu al weken over de kwestie, terwijl de boerkini in de praktijk een zeldzaamheid is. De gemeente Mandelieu-la-Napoule deelde er de laatste twee jaar slechts een tiental boetes voor uit, en Cannes in de afgelopen weken drie. De Franse politicoloog Thomas Guénolé spreekt daarom van ‘hysterie’ en ‘politiek doordraaien’ rond een ‘statistisch niet-bestaand fenomeen’. Anderen wijzen erop dat het vooral centrumrechtse burgemeesters zijn die zich via het verbod profileren, met het oog op de parlementsverkiezingen van volgend jaar.

Geef een reactie

Laatste reacties (138)