Laatste update 18:31
47

Italiaanse minister wil alle Roma deporteren

De Italiaanse autoriteiten zullen een volkstelling onder Roma uitvoeren. Dat heeft de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini van de extreemrechtse partij Lega Nord bekendgemaakt. Het doel van de volkstelling is vaststellen welke Roma over geldige verblijfsdocumenten beschikken. Wie dat niet heeft zal worden gedeporteerd.

Salvini heeft maandag gezegd ‘een onderzoek naar de Roma in Italië uit voeren om uit te zoeken wie, hoe, hoeveel’ er in Italië verblijven. De informatie wordt volgens Salvini opgeslagen in een “register”.

Niet-gedocumenteerde vreemdelingen worden gedeporteerd via overeenkomsten met andere landen, maar Italiaanse Roma moeten we helaas laten blijven.

Salvini heeft een lange geschiedenis van aanvallen op de Italiaanse Roma-bevolking, die naar schatting 130.000 tot 170.000 inwoners telt, waarvan ongeveer de helft als Italiaanse staatsburgers wordt beschouwd.

Lega heeft eerder al voorgesteld aparte wetten voor Roma-mensen in te voeren die het voor autoriteiten gemakkelijker zouden maken om kinderen uit hun gezin te verwijderen wanneer ze niet naar school zouden gaan. Salvini heeft meermaals opgeroepen Roma-kampen ‘plat te walsen’. Ook beschuldigde hij Roma ervan zich liever met misdaad bezig te houden dan te werken.

Veel Roma-activisten klagen over diepgewortelde discriminatie in Italië, waarbij ze opmerken dat het voor hen vele malen moeilijker is een permanente woning of werk te vinden en dat zij vaak het slachtoffer zijn van haatmisdrijven. Uit een enquête van 2015 bleek dat Italianen een negatiever beeld van de Roma hebben dan in de hen omringende Europese landen, ondanks de relatief kleine Roma-bevolking. In 2014 waarschuwde de Europese Commissie Italië dat de door de Italiaanse overheid gereguleerde kampen verontreinigd zijn en ‘de grondrechten ernstig beperken’.

‘De minister van Binnenlandse Zaken lijkt zich niet te realiseren dat in Italië de wet geen volkstelling op basis van etniciteit toestaat,’ reageerde Carlo Stastolla, voorzitter van de 21 Juli Vereniging die campagne voert voor de rechten van Roma en Sinti mensen in Italië.

Verder zijn er al gegevens over mensen die in formele en informele kampen leven, en de weinige Roma zonder papieren zijn in feite stateloos en kunnen daarom niet worden uitgewezen. Laten we ook niet vergeten dat Italiaanse Roma al minstens een halve eeuw in dit land aanwezig zijn en soms “meer Italiaans” zijn dan veel van onze landgenoten.

Salvini’s wens om Roma zonder papieren uit te zetten maakt deel uit van een nieuw zero-tolerance-beleid over immigranten in het algemeen van de onlangs aangetreden, rechts-nationalistische regering. Eerder beloofde hij zijn aanhangers al massale deportaties van buitenlanders die illegaal in Italië verblijven, en de nieuwe regering maakt er werk van de aankomst van Ngo-schepen met vluchtelingen die gered zijn uit de Middellandse Zee te blokkeren, zoals bijvoorbeeld de Aquarius die uitweek naar de haven van Valencia, na te zijn geweigerd door zowel Italië als Malta.

cc-foto: European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (47)