Laatste update 13:13
19

Italiaanse politicus noemt Londense burgemeester een terrorist

Afbeelding: Facebook
Afbeelding: Facebook

Een van de meest populaire politici van Italië, de komiek Beppe Grillo, heeft uitgehaald naar Sadiq Khan. Volgens Grillo moet worden opgepast dat de eerste islamitische burgemeester van Londen zichzelf niet opblaast. De opmerking kan gevolgen hebben voor de verkiezing van Grillo’s partijgenoot als volgende burgemeester van Rome.

Racisme en misogynie zijn niet bepaald uitzonderlijk binnen de extremere partijen in de Italiaanse politiek, maar de opmerking van Grillo – voorman van de MS5, een anti-establishmentpartij – komt op een ongemakkelijk moment: zijn partijgenote Virginia Raggi is momenteel de grootste kanshebber om de nieuwe burgemeester van Rome te worden.

Grillo verzorgde zaterdagavond een voorstelling in Padua. Tijdens de show besteedde hij een hoop aandacht aan, in zijn woorden, “Bangladesh” Khan (de Londense burgemeester komt oorspronkelijk uit Pakistan). Daarbij zei hij: ‘Nu wil ik zien hoe hij zichzelf opblaast op de stoep van Westminster’.

Met de opmerking laat Grillo zien dat hij niet van plan is in te binden met misplaatste grappen, zelfs niet wanneer hij van zijn MS5 een serieuze partij probeert te maken als alternatief voor de gevestigde politieke partijen. Volgens de politieke tegenstanders van Grillo was de grap een poging het publiek af te leiden van interne problemen binnen Ms5, waaronder ook een schandaal rond de burgemeester van Parma, Frederico Pizzarotti, die ervan wordt beschuldigd misbruik te maken van zijn ambt.

Ook naar een andere MS5-burgemeester, Filippo Nogarin uit Livorno, wordt momenteel onderzoek gedaan wegens beschuldigingen van fraude. Beide burgemeesters ontkennen alle aantijgingen, maar de onderzoeken zijn desalniettemin pijnlijk voor de partij die er prat op gaat anti-corruptie te zijn.

Op twitter eiste Stefano Esposito, een senator voor de centrumlinkse PD, dat Virginia Raggi laat weten of zij achter de grap van Grillo staat. ‘Hoe denkt Raggi erover dat haar baas de burgemeester van Londen racistisch beledigd? Doet ze alsof er niets aan de hand is?’

Als Raggi inderdaad tot burgemeester van Rome wordt gekozen, zou ze de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad zijn en de meest vooraanstaande MS5-politicus met een bestuursfunctie. Haar verkiezing wordt gezien als een antwoord op de vraag of de partij die voortkomt uit Beppe Grillo’s theatershow uit de jaren 80 en 90 daadwerkelijk kan regeren.

Virginia Raggi heeft zich vooralsnog niet uitgelaten over de racistische opmerking van haar partijvoorzitter. De huidige burgemeester van Rome, Roberto Giachetti (PD) deed dat wel. Op twitter citeerde hij de opmerking van Grillo en schreef daarbij: ‘Ik kon er niet om lachen’.

Bron: The Guardian

Geef een reactie

Laatste reacties (19)