Laatste update 12:04
32

Rechter Italië veroordeelt politicus: racisme is geen mening

Voormalig minister van Integratie in Italië, Cécile Kyenge, kreeg bij haar aanstelling als minister een hoop racistische bagger over zich heen. Ook van collega’s waaronder Europarlementariër Mario Borghezio die zeer racistische en haatdragende opmerkingen maakte. Dat is hem nu op een veroordeling komen te staan. De rechter heeft donderdag besloten dat Borghezio Kyenge 50.000 euro moet betalen vanwege zijn racistische bejegening. Daar komt ook nog een bekeuring van 1000 euro overheen voor laster.

In 2013 zei Borghezio op de radio over Kyenge: “Afrikanen zijn Afrikanen en ze behoren tot een gehele etniciteit die anders is dan de onze. Ze hebben geen goede genen geproduceerd. Ook meent hij dat Kyenge een baan heeft afgepakt van een “Italiaanse” dokter, omdat zij als, in zijn ogen, niet-Italiaan als dokter heeft gewerkt. Bij een andere gelegenheid zei Borghezio over Kyenge dat ze Italië “de tribale tradities uit Congo wil opleggen”.

Kyenge heeft bij haar aanstelling een hoop racisme over zich heen gekregen. Zo kreeg ze bijvoorbeeld bananen naar zich toegegooid, werd er op Facebook opgeroepen tot haar verkrachting en vergeleek een senator haar met een Orang Oetang.

Borghezio, die lid is van de extreemrechtse Lega Norte, is geen onomstreden figuur. In het verleden prees hij nog delen van het manifest van terrorist Anders Breivik, die in Utoya 77 mensen om het leven heeft gebracht.

Kyenge was de eerste zwarte minister van Italië.

Lees ook: Werkstraffen en boetes voor bedreigen en beledigen Sylvana Simons

Al Jazeera: Mario Borghezio ordered to pay Cecile Kyenge for racism

Geef een reactie

Laatste reacties (32)