22

Italiaanse regeringspartij M5S verspreidt desinformatie over Dijsselbloem

De Italiaanse populistische regeringspartij M5S, in Nederland bekend als de Vijfsterrenbeweging, heeft op haar sociale mediakanalen een video geplaatst waarin voormalig Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem door een voice-over woorden in de mond krijgt gelegd. Een stem die zogenaamd ‘vertaalt’ dat Dijsselbloem oproept tot een ‘financiële aanval’ op Italië. De stem zegt:

Dijsselbloem zegt dat de markten de Italiaanse economie moeten aanvallen, waarbij hij uitlegt wat ze precies moeten doen om de meeste schade te berokkenen bij Italiaanse beleggers en de rente op de Italiaanse staatsschuld zo hoog mogelijk op te stuwen.

In werkelijkheid legt Dijsselbloem in een oud interview met de Amerikaanse televisiezender CNBC uit dat er grote verschillen zijn tussen de Griekse crisis en een mogelijk Italiaanse, maar dat de Italiaanse economie toch hard getroffen kan worden als de regering geen nieuwe begroting maakt en dat de bankenautoriteiten een rol moeten spelen in het komende onderhandelingsproces. De propagandavideo waarin desinformatie over Dijsselbloem werd verspreid werd al meer dan een kwart miljoen keer bekeken. De partij riep via sociale media op om het filmpje massaal te delen als ‘bewijs dat het financiële establishment tegen het volk is’.

Desinformatie is een groot probleem in Italië. De Volkskrant schrijft daarover:

Niet alleen is het aanbod gigantisch, maar Italianen zijn er ook ontvankelijk voor omdat ze weinig internetervaring hebben. Uit een Europees onderzoek bleek vorig jaar dat 28 procent van de Italianen nog nooit op internet surfte. Op achtduizend middelbare scholen wordt daarom een uur per week nepnieuwsles gegeven, bedoeld om scholieren te wapenen tegen de potentiële gevaren van online leugens. Het is dan ook niet de eerste keer dat de Vijfsterrenbeweging in verband wordt gebracht met nepnieuws. Eind vorig jaar ontdekte de Italiaanse journalist Alberto Nardelli dat een aantal van de belangrijkste Italiaanse nepnieuwssites direct is gelieerd aan de huidige regeringspartij.

Beeld: screenshot Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (22)