Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Italiaanse senaat heft zich al knokkend op

  •  
01-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
senaat-300.jpg
Video: Twee senatoren gewond bij tumultueus debat
De 315 leden tellende Italiaanse senaat die rechtstreeks gekozen wordt, heeft zichzelf na een zeer verhitte discussie opgeheven. In plaats daarvan komt er een Kamer die bestaat uit 95 regionale vertegenwoordigers en 5 parlementariërs.
De Italiaanse premier Matteo Renzi is er op gebeten de enorme kosten die de grote volksvertegenwoordiging met zich meebrengt terug te dringen. De senaat kost jaarlijks 1,8 miljard euro. Italiaanse politici worden opvallend goed beloond en er zijn er veel van. Het Italiaanse parlement telt maar liefst 945 rechtstreeks gekozen leden. De manier waarop beide Kamers samengesteld worden verschilt waardoor een kabinet vaak wordt geconfronteerd met parlementair gesteggel. Ook daar wil Reniz van af.
De hervorming gaat gepaard met een heftig debat. Eerder deze week kwam het in de wandelgangen bijna tot een handgemeen tussen politici van de regerende Democratische Partij (PD) en de populistische 5-sterren beweging (M5S). Donderdag raakte Laura Bianconi van Nieuw Centrumrechts (NCD) gewond omdat ze werd geduwd en bij de val een pees in haar schouder scheurde. Ook een andere senator moest zich al op de EHBO laten behandelen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.